Rácsos almás recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál méz
- 0,5 kiskanál só
- 0,5 kiskanál sütőpor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 15 dkg vaj
- kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
A tetejére:
Elkészítése:
A tészta valamennyi hozzávalóját 2 evőkanál vízzel összegyúrjuk. A nyers tésztát 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Kikenjük a sütőforma alját.
Kinyújtjuk a tésztát és körülbelül az egyötödét félretesszük. A többivel kibéleljük a sütőformát úgy, hogy közben 3 cm magas peremet formálunk. Az alját villával több helyen megszurkáljuk. Utána 20 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük és 10 percig sütjük.
Meghámozzuk az almát, a magházát eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. Citromlével meglocsoljuk. A tejszínből félreteszünk 1 evőkanálnyit. A többit a tojásokkal, a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a cukorral és a mandulával összekeverjük.
A tésztát bekenjük a tojásfehérjével, ráterítjük az almát és ráöntjük a tejszínes keveréket. A félretett tésztából ujjnyi széles csíkokat vágunk és rácsformában a tésztára fektetjük. A maradék tojás sárgáját és tejszínt összekeverjük és megkenjük a rácsokat. A süteményt 200 °C-on kb 20 perc alatt megsütjük.