Rácsos almás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál méz
  • 0,5 kiskanál só
  • 0,5 kiskanál sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj
  • kevés vaj a sütőforma kikenéséhez

A tetejére:

  • 3 tojás sárgája
  • 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg habtejszín
  • 6 alma
  • 2 kiskanál vaníliás cukor
  • 1 kiskanál citromlé
  • 2 tojás
  • kevés darált mandula

Elkészítése:

A tészta valamennyi hozzávalóját 2 evőkanál vízzel összegyúrjuk. A nyers tésztát 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Kikenjük a sütőforma alját.

Kinyújtjuk a tésztát és körülbelül az egyötödét félretesszük. A többivel kibéleljük a sütőformát úgy, hogy közben 3 cm magas peremet formálunk. Az alját villával több helyen megszurkáljuk. Utána 20 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük és 10 percig sütjük.

Meghámozzuk az almát, a magházát eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. Citromlével meglocsoljuk. A tejszínből félreteszünk 1 evőkanálnyit. A többit a tojásokkal, a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a cukorral és a mandulával összekeverjük.

A tésztát bekenjük a tojásfehérjével, ráterítjük az almát és ráöntjük a tejszínes keveréket. A félretett tésztából ujjnyi széles csíkokat vágunk és rácsformában a tésztára fektetjük. A maradék tojás sárgáját és tejszínt összekeverjük és megkenjük a rácsokat. A süteményt 200 °C-on kb 20 perc alatt megsütjük.