Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Puncsszelet recept

Puncsszelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Piskóta egy 33*40 cm-es tepsihez:

    • 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 7 ek cukor
    • 7 csapott ek finomliszt
    • csipet só

    Töltelék:

    • egy 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSos piskótalap (7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, 7 ek cukor, 7 csapott ek liszt, csipet só)
    • cukorszirup (3 dl víz, 20 dkg cukor)
    • 12 db babapiskóta
    • 1 üvegcse rumaroma
    • 2 ek kakaópor
    • 7 dkg puha vaj
    • 6 dkg porcukor
    • 6 ek baracklekvár
    • kevés tej
    • piros ételfesték
    • 5 dkg mazsola
    • 5 dkg kandírozott narancshéj

    Tetejére:

    • 500 g kristálycukor
    • 260 ml víz
    • 2 mk citromlé
    • 1-2 csepp rózsaszín ételfesték

    Elkészítése:

    Két, 7 tojásos piskótát fogunk sütni. Az egyiket egy nagy gáztepsiben, 33*40 cm, a másikat 20*30 cm-es formában. A nagy, vékony lap lesz a sütemény alja és a teteje. A vastagabbat fogjuk a töltéshez használni.

    Az egész tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot és kb 12-15 perig keverjük, vagy amíg kifehéredig és a térfogata kb megháromszorozódik. Ekkor beleszitáljuk, majd beleforgatjuk óvatosan a lisztet.

    A kész masszát külön-külön az előkészített tepsikbe töltjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük, majd rácson kihűtjük.

    Közben elkészítjük a cukorszirupot is. A cukrot és a vizet egy kisebb edénybe tesszük, majd felforraljuk. Amikor már nem olyan forró, akkor hozzáadjuk a rumot és kevés ételfestéket keverünk bele.

    A babapiskótát kisebb darabokra vágjuk és egy edénybe tesszük. A töltőpiskótát kisebb darabokra tépkedjük és azt is egy tálba tesszük. A szirup felét a babapiskótára a másik felét a sima piskótára öntjük és mindkettőt átkeverjük. A babapiskótát félretesszük.

    A sima piskótához hozzáadjuk a vajat, porcukrot, kakaóport, lekvárt és kb 50 ml tejet és az egészet jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a mazsolát és a narancshéjat, majd azt is belekeverjük alaposan, majd végül a babapiskótát forgatjuk bele.

    A nagy piskótalapot a hosszabbik oldala mentén elfelezzük. Az egyik lapot egy tálcára tesszük és köré teszünk egy állítható tortakeretet. Ha nincs, akkor keressünk egy ekkora tepsit. A piskótát megkenjük alaposan forró lekvárral, majd egyenletesen ráterítjük a kakaós masszát. A másik lapot is megkenjük a forró lekvárral, majd a lekváros felével lefelé rátesszük a töltelékre, majd kissé rányomkodjuk.

    Lesúlyozzuk és másnapig hűvös helyen hagyjuk.

    Másnap elkészítjük a mázat. A mázhoz a cukrot, a vizet és a citromlevet összekeverjük egy edényben és felforraljuk, majd utána gyöngyözve főzzük 20-25 percig, hogy szirupos állaga legyen.

    Átöntjük egy tálba, majd folyamatosan kevergetjük, hogy még kenhető, de már szép sűrű, fehér fondantot kapjunk. Ekkor belekeverjük a színezéket és bevonjuk vele a süti tetejét. Fontos, hogy öntsük és ne simítsuk, csak terüljön, különben nem lesz szép a felülete.

    Szeletekre vágva tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá