Puncsszelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta egy 33*40 cm-es tepsihez:
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7 ek cukor
- 7 csapott ek finomliszt
- csipet só
Töltelék:
- egy 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSos piskótalap (7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, 7 ek cukor, 7 csapott ek liszt, csipet só)
- cukorszirup (3 dl víz, 20 dkg cukor)
- 12 db babapiskóta
- 1 üvegcse rumaroma
- 2 ek kakaópor
- 7 dkg puha vaj
- 6 dkg porcukor
- 6 ek baracklekvár
- kevés tej
- piros ételfesték
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg kandírozott narancshéj
Tetejére:
- 500 g kristálycukor
- 260 ml víz
- 2 mk citromlé
- 1-2 csepp rózsaszín ételfesték
Elkészítése:
Két, 7 tojásos piskótát fogunk sütni. Az egyiket egy nagy gáztepsiben, 33*40 cm, a másikat 20*30 cm-es formában. A nagy, vékony lap lesz a sütemény alja és a teteje. A vastagabbat fogjuk a töltéshez használni.
Az egész tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot és kb 12-15 perig keverjük, vagy amíg kifehéredig és a térfogata kb megháromszorozódik. Ekkor beleszitáljuk, majd beleforgatjuk óvatosan a lisztet.
A kész masszát külön-külön az előkészített tepsikbe töltjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük, majd rácson kihűtjük.
Közben elkészítjük a cukorszirupot is. A cukrot és a vizet egy kisebb edénybe tesszük, majd felforraljuk. Amikor már nem olyan forró, akkor hozzáadjuk a rumot és kevés ételfestéket keverünk bele.
A babapiskótát kisebb darabokra vágjuk és egy edénybe tesszük. A töltőpiskótát kisebb darabokra tépkedjük és azt is egy tálba tesszük. A szirup felét a babapiskótára a másik felét a sima piskótára öntjük és mindkettőt átkeverjük. A babapiskótát félretesszük.
A sima piskótához hozzáadjuk a vajat, porcukrot, kakaóport, lekvárt és kb 50 ml tejet és az egészet jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a mazsolát és a narancshéjat, majd azt is belekeverjük alaposan, majd végül a babapiskótát forgatjuk bele.
A nagy piskótalapot a hosszabbik oldala mentén elfelezzük. Az egyik lapot egy tálcára tesszük és köré teszünk egy állítható tortakeretet. Ha nincs, akkor keressünk egy ekkora tepsit. A piskótát megkenjük alaposan forró lekvárral, majd egyenletesen ráterítjük a kakaós masszát. A másik lapot is megkenjük a forró lekvárral, majd a lekváros felével lefelé rátesszük a töltelékre, majd kissé rányomkodjuk.
Lesúlyozzuk és másnapig hűvös helyen hagyjuk.
Másnap elkészítjük a mázat. A mázhoz a cukrot, a vizet és a citromlevet összekeverjük egy edényben és felforraljuk, majd utána gyöngyözve főzzük 20-25 percig, hogy szirupos állaga legyen.
Átöntjük egy tálba, majd folyamatosan kevergetjük, hogy még kenhető, de már szép sűrű, fehér fondantot kapjunk. Ekkor belekeverjük a színezéket és bevonjuk vele a süti tetejét. Fontos, hogy öntsük és ne simítsuk, csak terüljön, különben nem lesz szép a felülete.
Szeletekre vágva tálaljuk.