Praliné szelet recept
Hozzávalók egy 23*39 cm-es tepsihez:
Fehér tészta:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 ek porcukor
- 6 ek meleg víz
- 10 ek finomliszt
- 20 g vaníliás cukor
- 2 tk sütőpor
Barna tészta:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 ek porcukor
- 6 ek meleg víz
- 8 ek finomliszt
- 4 ek kakaópor
- 2 tk sütőpor
Krém:
- 6 dl tej
- 2 cs vaníliaízű pudingpor
- 60 g porcukor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg étcsoki
- 1/2 fiola rumaroma
Lapok közé:
- forró baracklekvár
Tetejére:
- 20 dkg étcsoki
- 1 ek étolaj
- 1 ek vaj
- 1 ek tejföl
Elkészítése:
Fehér tészta:
Az egész tojásokat a cukrokkal kb 10-12 perc alatt a robotgép legmagasabb fokozatán alaposan kihabosítjuk, végül a vizet is belekeverjük.
Közben a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojásos habba szitáljuk és óvatosan beleforgatjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd a masszát beleöntjük. Kb 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk!
Ha a lap megsült, akkor rácsra téve kihűtjük.
Kakaós lap:
Ugyanúgy készül, mint a fehér, csak a liszthez hozzáadjuk a kakaóport is és úgy forgatjuk bele a tojáshabba.
A megsült lapot rácsra téve szintén kihűtjük.
Krém:
A pudingporokat és a cukrot csomómentesre keverjük a tejben, majd sűrű krémmé főzzük. A még meleg krémbe belekeverjük az aromát, a vajat és a csokit, majd robotgéppel alaposan kihabosítjuk.
Összeállítás:
A kihűlt lapokat vízszintesen elfelezzük, így lesz 2 fehér és 2 barna lapunk.
Egy tálcára tesszük az egyik barna lapot és megkenjük forró lekvárral, majd rákenjük a krém felét. Erre rátesszük az egyik fehér lapot és megkenjük forró lekvárral, amire rátesszük a másik fehér lapot. Erre kenjük a maradék krémet és befedjük a másik barna lappal. A lapot szintén lekenjük forró lekvárral. Egy éjszakára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
Másnap a máz hozzávalóit vízgőz felett összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét. Amint a máz megdermed, már szelhetjük és tálalhatjuk is.