Citromkrémes birsalmás pohárkrém recept
Hozzávalók:
A birsalmapüréhez:
- 50 dkg birsalma
- 5 dkg cukor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
A citromkrémhez:
- 4 darab FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 1 citrom héja és leve
A tetejére:
- 1 dl 30%-os habtejszín
A poharak aljába:
- 2 db vaníliás keksz
Elkészítése:
A birsalma magházát kiszedjük, majd kisebb darabokra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket, és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, majd a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzáadjuk, és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük, és habverővel jól elkeverjük.
Visszatesszük a tűzhelyre, és lassú tűznél, állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük.
A tejszínt jó keményre felverjük, majd csillagcsővel ellátott nyomózsákba kanalazzuk.
A poharakba belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, és ezt még egyszer megismételjük.
A tetejét tejszínhabbal díszítjük, aminek a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal vagy pisztáciával. 3 nagyobb kehelyben, vagy 4 adag kisebb tálkában tálaljuk.