Citromkrémes birsalmás pohárkrém

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A birsalmapüréhez:

  • 50 dkg birsalma
  • 5 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg

A citromkrémhez:

  • 4 darab tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 1 citrom héja és leve

A tetejére:

  • 1 dl 30%-os habtejszín

A poharak aljába:

  • 2 db vaníliás keksz

Elkészítése:

A birsalma magházát kiszedjük, majd kisebb darabokra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket, és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, majd a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.

A citromkrémhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzáadjuk, és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük, és habverővel jól elkeverjük.

Visszatesszük a tűzhelyre, és lassú tűznél, állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük.

A tejszínt jó keményre felverjük, majd csillagcsővel ellátott nyomózsákba kanalazzuk.

A poharakba belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, és ezt még egyszer megismételjük.

A tetejét tejszínhabbal díszítjük, aminek a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal vagy pisztáciával. 3 nagyobb kehelyben, vagy 4 adag kisebb tálkában tálaljuk.