Pihe-puha tiramisu rolád recept
Hozzávalók:
Piskótához (25*35 cm):
- 5 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 90g cukor
- 2 ml vanília aroma
- csipet só
- 50 g olaj
- 60 g tej
- 70 g liszt (átszitálva)
- 15 g kakaópor (átszitálva)
Krémhez/töltéshez:
- 200 g mascarpone
- 300 g tejszín (legalább 30%-os)
- 50 gr porcukor (de ez ízlés dolga, én mostanában nem annyira édesen kedvelem a dolgokat a diéta végett, így elképzelhető, hogy neked több cukorral jobban fog ízleni)
Továbbá:
- kakaópor szitáláshoz
- kb 1 dl presszó kávé (ízesítve cukorral ízlés szerint és egy csepp vaníliával)
Elkészítése:
Tészta
A tojások sárgáját 70g cukorral, az olajjal, a tejjel és a vanília aromával alaposan elkeverjük. A kakaóport és a lisztet átszitáljuk, összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a sárgájás keverékhez.
A tojásfehérjét a 20 g cukorral 80%-os keménységű habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes alapba, hogy a hab ne törjön össze. A masszát sütőpapírral bélelt, 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizzük: ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki, kivehetjük.
A sütőből kivett piskótát egy rácsra helyezett konyharuhára borítjuk, és így hagyjuk kihűlni.
Krém
A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral elkeverjük, majd a hideg tejszínt hozzáadva kemény, stabil habbá verjük.
A kihűlt piskótát ecsettel átitatjuk az ízesített presszóval, majd enyhén megszórjuk kakaóporral. Az előkészített mascarponekrém felét egyenletesen elkenjük a piskótalapon, opcionálisan ismét megszórhatjuk kakaóporral. A maradék krémhez apránként hozzáadjuk a maradék kávét, közben kóstolva, hogy mennyire legyen kávés az íz.
Összeállítás
Az így elkészült kávés krém kb. 80%-át eloszlatjuk a fehér krém tetején.
A piskótát a rövidebb oldalánál kezdve a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, mint egy hagyományos tekercset. A tekercset becsomagolva pár órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Amikor a tekercs kellően kihűlt és megdermedt, a maradék kávés krémmel kívülről bevonjuk. Villával díszítjük, majd kakaóporral megszórjuk. A puha, kávés sütemény garantáltan ellenállhatatlan, akár reggelire, akár desszertként fogyasztjuk!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Linzer különlegességek karácsonyra
A linzerek az ünnepi asztal elmaradhatatlan ékességei, amelyek egyszerre kl
Tovább olvasom »12 nagyszerű pogácsa recept Luca napra!
Luca napja a népi hagyományok és szokások napja, amelyhez számos izgalmas b
Tovább olvasom »Fenséges fogások karácsonyra – 12 recept húsos recept, amit megéri elkészítened
Karácsonykor a finom fogásoké a főszerep, amelyekkel igazán ünnepivé varázs
Tovább olvasom »10 imádnivaló vendégváró sütemény karácsonyra
A karácsonyi vendégvárás nemcsak a csillogó dekorációról és a meghitt hangu
Tovább olvasom »12 fantasztikus sütés nélküli, babapiskótás sütemény, amiket még a kezdők sem ronthatnak el!
Ha valami gyors és egyszerű édességet keresünk, a sütés nélküli, babapiskót
Tovább olvasom »11 omlós és szaftos gyümölcsös hús karácsonyra
A karácsonyi asztal különlegességeit idén gyümölcsös húsételekkel gazdagíth
Tovább olvasom »