Pihe-puha tiramisu rolád recept

Hozzávalók:
Piskótához (25*35 cm):
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 90g cukor
- 2 ml vanília aroma
- csipet só
- 50 g olaj
- 60 g tej
- 70 g liszt (átszitálva)
- 15 g kakaópor (átszitálva)
Krémhez/töltéshez:
- 200 g mascarpone
- 300 g tejszín (legalább 30%-os)
- 50 gr porcukor (de ez ízlés dolga, én mostanában nem annyira édesen kedvelem a dolgokat a diéta végett, így elképzelhető, hogy neked több cukorral jobban fog ízleni)
Továbbá:
- kakaópor szitáláshoz
- kb 1 dl presszó kávé (ízesítve cukorral ízlés szerint és egy csepp vaníliával)
Elkészítése:
Tészta
A tojások sárgáját 70g cukorral, az olajjal, a tejjel és a vanília aromával alaposan elkeverjük. A kakaóport és a lisztet átszitáljuk, összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a sárgájás keverékhez.
A tojásfehérjét a 20 g cukorral 80%-os keménységű habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes alapba, hogy a hab ne törjön össze. A masszát sütőpapírral bélelt, 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizzük: ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki, kivehetjük.
A sütőből kivett piskótát egy rácsra helyezett konyharuhára borítjuk, és így hagyjuk kihűlni.
Krém
A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral elkeverjük, majd a hideg tejszínt hozzáadva kemény, stabil habbá verjük.
A kihűlt piskótát ecsettel átitatjuk az ízesített presszóval, majd enyhén megszórjuk kakaóporral. Az előkészített mascarponekrém felét egyenletesen elkenjük a piskótalapon, opcionálisan ismét megszórhatjuk kakaóporral. A maradék krémhez apránként hozzáadjuk a maradék kávét, közben kóstolva, hogy mennyire legyen kávés az íz.
Összeállítás
Az így elkészült kávés krém kb. 80%-át eloszlatjuk a fehér krém tetején.
A piskótát a rövidebb oldalánál kezdve a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, mint egy hagyományos tekercset. A tekercset becsomagolva pár órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Amikor a tekercs kellően kihűlt és megdermedt, a maradék kávés krémmel kívülről bevonjuk. Villával díszítjük, majd kakaóporral megszórjuk. A puha, kávés sütemény garantáltan ellenállhatatlan, akár reggelire, akár desszertként fogyasztjuk!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »