Hozzávalók:
Piskótához (25*35 cm):
Krémhez/töltéshez:
Továbbá:
Elkészítése:
A tojások sárgáját 70g cukorral, az olajjal, a tejjel és a vanília aromával alaposan elkeverjük. A kakaóport és a lisztet átszitáljuk, összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a sárgájás keverékhez.
A tojásfehérjét a 20 g cukorral 80%-os keménységű habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes alapba, hogy a hab ne törjön össze. A masszát sütőpapírral bélelt, 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizzük: ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki, kivehetjük.
A sütőből kivett piskótát egy rácsra helyezett konyharuhára borítjuk, és így hagyjuk kihűlni.
A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral elkeverjük, majd a hideg tejszínt hozzáadva kemény, stabil habbá verjük.
A kihűlt piskótát ecsettel átitatjuk az ízesített presszóval, majd enyhén megszórjuk kakaóporral. Az előkészített mascarponekrém felét egyenletesen elkenjük a piskótalapon, opcionálisan ismét megszórhatjuk kakaóporral. A maradék krémhez apránként hozzáadjuk a maradék kávét, közben kóstolva, hogy mennyire legyen kávés az íz.
Az így elkészült kávés krém kb. 80%-át eloszlatjuk a fehér krém tetején.
A piskótát a rövidebb oldalánál kezdve a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, mint egy hagyományos tekercset. A tekercset becsomagolva pár órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Amikor a tekercs kellően kihűlt és megdermedt, a maradék kávés krémmel kívülről bevonjuk. Villával díszítjük, majd kakaóporral megszórjuk. A puha, kávés sütemény garantáltan ellenállhatatlan, akár reggelire, akár desszertként fogyasztjuk!