Pavlova vaníliakrémmel és gyümölccsel recept
Hozzávalók:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (nagy)
- 20 dkg kristálycukor
- 1 ek kukoricakeményítő (púpozott)
- 1/2 tk ecet (10%-os)
- csipet só
Mascarponés-vaníliakrém hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 tk vaníliaaroma
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dl tej
Díszítéshez ízlés szerint mandarin, kiwi, gránátalma, és csokoládé.
Elkészítése:
A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a kristálycukrot. (porcukrot is adhatunk hozzá, de a kristálycukortól keményebb lesz a hab)
Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a kukoricakeményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 26 cm-es kört. (kanállal kis csúcsokat formázzunk rá)
Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig)
Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A tejet keverjük össze a vaníliaaromával, és melegítsük forráspontig.
Az egész tojásokat és a tojássárgát keverjük habosra 10 dkg porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután tegyük a tálat gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a meleg tejet.
Ezután kézi habverővel addig keverjük, még pudingszerűen besűrűsödik. Ekkor vegyük le a gőzről, majd hűtsük ki egészen.
A mascarponét keverjük simára a maradék cukorral, majd apránként keverjük hozzá a pudingszerűre főzött, teljesen kihűlt, vaníliakrémet.
Tálalás előtt kanalazzuk a Pavlova torta tetejére a mascarponés vaníliakrémet, majd ízlés szerint pakoljuk rá a gyümölcsöket. Ezután csorgassuk meg olvasztott csokoládéval, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.