Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Panettone recept

Panettone
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 60 dkg liszt
    • 2.5 dkg élesztő
    • 22 dkg vaj
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dl langyos tej
    • 20 dkg cukor
    • 8 dkg reszelt narancshéj
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 10 dkg nagy szemű fehér mazsolaszőlő
    • 2 csipet só
    • kandírozott gyümölcsök ízlés szerint
    • 5 dkg pisztácia (sótlan)
    • 5 dkg héjas mandula
    • 1 dl rumaroma

    A szóráshoz:

    • porcukor

    A tetejére:

    • mandulapehely

    Elkészítése:

    2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet és felmelegítjük 65 fokra. Lehűtjük, majd hozzákeverjük az élesztőt, a tejet és a cukrot, majd 10 percig kelesztjük.

    A többi lisztet,  cukorral, a tojásokkal, a citrushéjakkal, sóval és az elkészített kovásszal a robotgép táljába tesszük és dagasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. 1 órán át meleg helyen kelesztjük

    Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk és rumba áztatjuk.

    A mandulát és a pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockákra vágjuk.

    A megkelt tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalókkal és a tésztába dolgozzuk addig, amíg szép sima nem lesz és nem ragad.

    Egy tortaformát körbebélelünk sütőpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. (Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét, vagy magas formákban.)

    A tésztát a bélelt formába tesszük, keresztbe vágjuk, majd lekenjük tejjel és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben a triplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon alsó felső sütéssel 50 percig sütjük.

    A formában hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral és kivesszük a formából. Úgy szeleteljük, mint egy tortát.

    Tipp:

    2 hétig is eláll hűvös helyen letakarva. Az eredeti recept szerint próbáltam elkészíteni, mindenkinek nagyon ízlett.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá