Panettone

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 22 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 2 dl langyos tej
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg reszelt narancshéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg nagy szemű fehér mazsolaszőlő
  • 2 csipet só
  • kandírozott gyümölcsök ízlés szerint
  • 5 dkg pisztácia (sótlan)
  • 5 dkg héjas mandula
  • 1 dl rumaroma

A szóráshoz:

  • porcukor

A tetejére:

  • mandulapehely

Elkészítése:

2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet és felmelegítjük 65 fokra. Lehűtjük, majd hozzákeverjük az élesztőt, a tejet és a cukrot, majd 10 percig kelesztjük.

A többi lisztet,  cukorral, a tojásokkal, a citrushéjakkal, sóval és az elkészített kovásszal a robotgép táljába tesszük és dagasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. 1 órán át meleg helyen kelesztjük

Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk és rumba áztatjuk.

A mandulát és a pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalókkal és a tésztába dolgozzuk addig, amíg szép sima nem lesz és nem ragad.

Egy tortaformát körbebélelünk sütőpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. (Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét, vagy magas formákban.)

A tésztát a bélelt formába tesszük, keresztbe vágjuk, majd lekenjük tejjel és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben a triplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon alsó felső sütéssel 50 percig sütjük.

A formában hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral és kivesszük a formából. Úgy szeleteljük, mint egy tortát.

Tipp:

2 hétig is eláll hűvös helyen letakarva. Az eredeti recept szerint próbáltam elkészíteni, mindenkinek nagyon ízlett.