Orosz krémes recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 200 g porcukor
- 200 g vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 g sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 100 g tejföl
Lapokra:
- fél üveg barack lekvár
- 25 dkg finomra vágott dió
Krém:
- 2 db 170 grammos, cukrozott, sűrített tej (tubusos)
- 200 g vaj
- 4 dl habtejszín
- 4 ek liszt
- 1 cs vaníliás cukor
Tetejére:
- 10 dkg dió
- 2 ek kristálycukor
- 2 dkg vaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. A kapott tészta kb 1/3-ad részét (mindenképpen kevesebbet, mint a fele) elvesszük és beledolgozunk 20 g kakaóport.
A fehér tésztát 3 felé osztjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni.
A kakaós tésztát is 3 felé osztjuk és a fagyasztóba tesszük pihenni. Kb 1 óra alatt megfagy, így könnyen reszelhető lesz.
24*39 cm-es tepsi méretre nyújtjuk a lapokat. Érdemes sütőpapíron nyújtani és így áthúzni a tepsi hátuljára. Megkenjük lekvárral és megszórjuk darabos dióval, majd egy adag kakaós, fagyos tésztát ráreszeljük.
180 fokra melegített sütőben megsütjük.
A másik két lapot is így sütjük meg.
A krémhez a lisztet a sűrített tejjel felfőzzük, majd kihűtjük. A kihűlt krémet a vajjal és a vaníliás cukorral jól kihabosítjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük és apránként hozzákeverjük a krémhez. Nagyon finom, selymes krémet kapunk.
A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük a tetejét is megkenjük kevés krémmel.
A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk szép aranybarnára és a diót beleforgatjuk. Vajjal kikent tányérra borítjuk.
Amikor kihűlt, aprító gépbe tesszük és felaprítjuk.
A kész karamelles, aprított dióval megszórjuk a süti tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!