Orosz krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Orosz krémes

Hozzávalók:
Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 200 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 1 tojás
  • 8 g sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 100 g tejföl

Lapokra:

  • fél üveg barack lekvár
  • 25 dkg finomra vágott dió

Krém:

  • 2 db 170 grammos, cukrozott, sűrített tej (tubusos)
  • 200 g vaj
  • 4 dl habtejszín
  • 4 ek liszt
  • 1 cs vaníliás cukor

Tetejére:

  • 10 dkg dió
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 dkg vaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. A kapott tészta kb 1/3-ad részét (mindenképpen kevesebbet, mint a fele) elvesszük és beledolgozunk 20 g kakaóport.

A fehér tésztát 3 felé osztjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni.

A kakaós tésztát is 3 felé osztjuk és a fagyasztóba tesszük pihenni. Kb 1 óra alatt megfagy, így könnyen reszelhető lesz.

24*39 cm-es tepsi méretre nyújtjuk a lapokat. Érdemes sütőpapíron nyújtani és így áthúzni a tepsi hátuljára. Megkenjük lekvárral és megszórjuk darabos dióval, majd egy adag kakaós, fagyos tésztát ráreszeljük.

180 fokra melegített sütőben megsütjük.

A másik két lapot is így sütjük meg.

A krémhez a lisztet a sűrített tejjel felfőzzük, majd kihűtjük. A kihűlt krémet a vajjal és a vaníliás cukorral jól kihabosítjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük és apránként hozzákeverjük a krémhez. Nagyon finom, selymes krémet kapunk.

A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük a tetejét is megkenjük kevés krémmel.

A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk szép aranybarnára és a diót beleforgatjuk. Vajjal kikent tányérra borítjuk.

Amikor kihűlt, aprító gépbe tesszük és felaprítjuk.

A kész karamelles, aprított dióval megszórjuk a süti tetejét.

Jó étvágyat kívánok hozzá!