Narancsos kuglóf recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 23 cm-es kuglófformához:
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 15 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 25 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 narancs leve
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- csipet só
- kandírozott vagy aszalt gyümölcs ízlés szerint
Narancsos máz:
- 4-5 ek porcukor
- pár kanál frissen facsart narancs és citromlé
Elkészítése:
A porcukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, és a tejfölt, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat is, majd szintén keverjük össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, majd keverjük simára a masszát.
Végül adjuk hozzá az aszalt, vagy kandírozott gyümölcskeveréket, majd fakanállal forgassuk, keverjük össze.
A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tésztát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
A porcukorhoz adjunk hozzá 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges akkor adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk hogy egy sűrűbb masszát kapjunk, mert különben lefolyik a kuglófról.
Ezután kanalazzuk rá a teljesen kihűlt kuglófra és ízlés szerint szórjuk meg aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel, majd hagyjuk hogy a máz kissé megszáradjon.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk. A kevert tésztának köszönhetően több napig finom puha marad.