Narancsos kuglóf

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 23 cm-es kuglófformához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 narancs leve
  • 4 tojás (nagy)
  • csipet só
  • kandírozott vagy aszalt gyümölcs ízlés szerint

Narancsos máz:

  • 4-5 ek porcukor
  • pár kanál frissen facsart narancs és citromlé

Elkészítése:

A porcukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, és a tejfölt, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat is, majd szintén keverjük össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, majd keverjük simára a masszát.

Végül adjuk hozzá az aszalt, vagy kandírozott gyümölcskeveréket, majd fakanállal forgassuk, keverjük össze.

A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tésztát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

A porcukorhoz adjunk hozzá 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges akkor adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk hogy egy sűrűbb masszát kapjunk, mert különben lefolyik a kuglófról.

Ezután kanalazzuk rá a teljesen kihűlt kuglófra és ízlés szerint szórjuk meg aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel, majd hagyjuk hogy a máz kissé megszáradjon.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk. A kevert tésztának köszönhetően több napig finom puha marad.