Narancsos-étcsokis macaron recept
Hozzávalók:
Macaron:
- 80 g
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 100 g cukor
- 100 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 1 kiskanál citromlé
Töltelék:
- narancslekvár
- 80 g étcsokoládé
- 40 g tejszín
Elkészítése:
Étcsokoládés ganache:
A csokit és a tejszínt összemelegítjük, alaposan elkeverjük, majd betesszük a hűtőbe. (Nekem a narancslekvárom eléggé leves volt, így egy adagot kivettem, sűrű szövésű szűrőbe tettem és lecsepegtettem.)
Macaron:
A mandulalisztet és a porcukrot egy késes robotgépben vagy kávédarálóban átpörgetjük, majd átszitáljuk.
A tojásfehérjét (szobahőmérsékletű) elkezdjük közepes fokozaton kihabosítani. Közben, 2-3 részletben hozzáadjuk a kristálycukrot. Mielőtt elkészülne a hab, szép fényes, stabil lenne, adjuk hozzá a citromlevet (ha szeretnénk színezni, akkor a gél állagú ételfestéket is most adjuk hozzá) és addig keverjük, amíg csúcsos habot nem kapunk (a habverőt kiemelve a hab vissza nem hajlik kissé).
Ha kész a hab, akkor két részletben beleforgatjuk a mandulalisztes keveréket egy spatulával. Addig kell keverni, amíg szalagosan, lávaszerűen nem folyik le és olvad vissza bele a masszába a tészta.
Ha elkészült, akkor egy sima, 8-10-12-es csővel (vagy cső nélküli habzsákba, aminek a sarkára lyukat vágunk) ellátott habzsákba szedjük a tésztát és szilikonos sütőlapra, teflonlapra nagyjából egyforma nagyságú köröket próbálunk nyomni a tésztából. Egymástól kicsit távolabb, mert kissé terül a massza.
Ha elkészültünk, akkor sütőlap sarkait egyesével fogjuk meg és rázogassuk finoman, hogy a tésztában lévő légbuborékok távozzanak. Ha marad még a macaronok felszínén, akkor azt fogpiszkálóval szurkáljuk ki.
Hagyjuk száraz helyen száradni kb 60 percen át. Akkor lehet sütni, ha a felszíne teljesen megszárad.
Nekünk sütésre (elektromos sütő) 130 fok, alsó-felső sütés vált be, kb 20-22 perc, de ezt ki kell tapasztani, mert minden sütő más! A macaronok tetejét kissé megnyomva, ha ingadozik, akkor még sütni kell.
A sütőből kivéve csak kihűlt állapotban vegyük le a sütőlapról!
Összeállítás:
Még töltés előtt ízlés szerint dekorálhatjuk a macaronokat pl ételfesték tollal, csokival vagy amivel szeretnénk.
A töltés előtt vegyük ki a hűtőből a ganache-t, hogy felmelegedjen (vagy kissé mikrózzuk meg) és töltsük habzsákba. A macaron szélére nyomjunk belőle egy kicsi kört és a közepére pedig kanalazzunk lekvárt, majd tegyünk rá egy másik macaront.
Tegyük jól záródó dobozban hűtőbe. Másnap lesz igazán finom, mikor összepuhul!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »









