Mogyorós marlenka recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 100 g vaj
- 2 evőkanál méz
- 250 g cukor
- 1 kiskanál ecet
- 1evőkanál szódabikarbóna
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 700 g finomliszt
Krém:
- 300 g vaj
- 3 db tubus cukrozott sűrített tej (3*170 g)
- 150 g darált sótlan mogyoró
- 1/2 dl brandy
Elkészítése:
Tészta:
Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb falú edényt használjunk, mert hab képződik a tetején.
Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát és tovább keverjük.
A keveréket elkezdjük melegíteni és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá és addig keverjük, míg habos nem lesz, a színe pedig barna. Ekkor azonnal levesszük a tűzről.
Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.
A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként folpackba csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.
Egy óra múlva mindegyik cipócskát kb 22*34 cm-es lappá nyújtjuk és 190°C fokra melegített sütőben kb 4 perc alatt megsütjük.
Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül!
Megjegyzés: a tészta keményedik a méz miatt, minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra betettem a mikróba. Kissé langyos lett és így könnyen kinyújtható.
Krém:
A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel (én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrítettt tejet, mivel tubusosat tudtam venni).
Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és tartalék lángon 3 óra hosszat lassan elkészült,jól besűrűsödött. Fontos, hogy meglegyen a 3 óra! Az elpárolgott vizet pótoljuk!
Utána az üveget/dobozt kihűtjük, így a doboz/üveg belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik.
Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig keverjük robotgép segítségével, míg homogén masszát nem kapunk.
Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak.
Összeállítás:
A megsült lapokat töltés előtt brandyvel lekenjük, majd betöltjük a krémmel (a tetejére is krém kerüljön). A sütmény szélét levágjuk, arpóra szeljük vagy lereszeljük, darált mogyoróval összekeverve a sütemény tetejére szórjuk.
Másnap szeleteljük a sütit.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »