Mogyorós marlenka recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 100 g vaj
- 2 evőkanál méz
- 250 g cukor
- 1 kiskanál ecet
- 1evőkanál szódabikarbóna
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 700 g finomliszt
Krém:
- 300 g vaj
- 3 db tubus cukrozott sűrített tej (3*170 g)
- 150 g darált sótlan mogyoró
- 1/2 dl brandy
Elkészítése:
Tészta:
Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb falú edényt használjunk, mert hab képződik a tetején.
Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát és tovább keverjük.
A keveréket elkezdjük melegíteni és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá és addig keverjük, míg habos nem lesz, a színe pedig barna. Ekkor azonnal levesszük a tűzről.
Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.
A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként folpackba csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.
Egy óra múlva mindegyik cipócskát kb 22*34 cm-es lappá nyújtjuk és 190°C fokra melegített sütőben kb 4 perc alatt megsütjük.
Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül!
Megjegyzés: a tészta keményedik a méz miatt, minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra betettem a mikróba. Kissé langyos lett és így könnyen kinyújtható.
Krém:
A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel (én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrítettt tejet, mivel tubusosat tudtam venni).
Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és tartalék lángon 3 óra hosszat lassan elkészült,jól besűrűsödött. Fontos, hogy meglegyen a 3 óra! Az elpárolgott vizet pótoljuk!
Utána az üveget/dobozt kihűtjük, így a doboz/üveg belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik.
Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig keverjük robotgép segítségével, míg homogén masszát nem kapunk.
Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak.
Összeállítás:
A megsült lapokat töltés előtt brandyvel lekenjük, majd betöltjük a krémmel (a tetejére is krém kerüljön). A sütmény szélét levágjuk, arpóra szeljük vagy lereszeljük, darált mogyoróval összekeverve a sütemény tetejére szórjuk.
Másnap szeleteljük a sütit.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









