Mogyorós marlenka recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 100 g vaj
- 2 evőkanál méz
- 250 g cukor
- 1 kiskanál ecet
- 1evőkanál szódabikarbóna
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 700 g finomliszt
Krém:
- 300 g vaj
- 3 db tubus cukrozott sűrített tej (3*170 g)
- 150 g darált sótlan mogyoró
- 1/2 dl brandy
Elkészítése:
Tészta:
Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb falú edényt használjunk, mert hab képződik a tetején.
Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát és tovább keverjük.
A keveréket elkezdjük melegíteni és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá és addig keverjük, míg habos nem lesz, a színe pedig barna. Ekkor azonnal levesszük a tűzről.
Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.
A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként folpackba csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.
Egy óra múlva mindegyik cipócskát kb 22*34 cm-es lappá nyújtjuk és 190°C fokra melegített sütőben kb 4 perc alatt megsütjük.
Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül!
Megjegyzés: a tészta keményedik a méz miatt, minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra betettem a mikróba. Kissé langyos lett és így könnyen kinyújtható.
Krém:
A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel (én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrítettt tejet, mivel tubusosat tudtam venni).
Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és tartalék lángon 3 óra hosszat lassan elkészült,jól besűrűsödött. Fontos, hogy meglegyen a 3 óra! Az elpárolgott vizet pótoljuk!
Utána az üveget/dobozt kihűtjük, így a doboz/üveg belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik.
Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig keverjük robotgép segítségével, míg homogén masszát nem kapunk.
Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak.
Összeállítás:
A megsült lapokat töltés előtt brandyvel lekenjük, majd betöltjük a krémmel (a tetejére is krém kerüljön). A sütmény szélét levágjuk, arpóra szeljük vagy lereszeljük, darált mogyoróval összekeverve a sütemény tetejére szórjuk.
Másnap szeleteljük a sütit.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »