Mézes, diós szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 ek méz
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk őrölt fahéj ( elhagyható )
Krém:
- 5 dl tej
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor + 10 dkg – a karamellhez
Tetejére :
- 20 dkg dió
- 8 dkg cukor
- 3 ek méz
- 8 dkg vaj
Tetejére:
- olvasztott étcsokoládé
Elkészítése:
A krémhez 2 dl tejet simára keverünk a pudingporral, a többi tejet felforraljuk a cukorral, hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrű krémmé főzzük. Ha a krém kihűlt kihabosítjuk a margarinnal.
10 dkg cukrot karamellizálunk, majd sütőpapírra kiöntve megdermesztjük és egy késes aprítóval szilánkosra aprítjuk.
A diót darabosra vagdaljuk. A cukorból sötét karamellt készítünk, majd hozzáadjuk a mézet, összeforraljuk és hozzákeverjük a diót, végül a vajat. Addig kevergetjük amíg a vaj felolvad, azután félretesszük hűlni.
A tésztához összemelegítjük a vajat a mézzel és a cukorral. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a fahéjjal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojást és a vajas mézes keveréket. Jól összegyúrjuk és 15 percig letakarva pihentetjük. A sütőt 180 °C – ra előmelegítjük.
A tésztát kétfelé osztjuk és 20 x 30 cm, – es lapokká nyújtjuk. Az egyik lapot vajazott, liszttel behintett tepsi hátán 10 – 12 perc alatt megsütjük, majd a tepsire sütőpapírt helyezünk ráfektetjük a másik tésztalapot és eloszlatjuk rajta a karamellás diót és ezt is megsütjük.
Az egyik tésztalapra rákenjük a vaníliás krémet, megszórjuk az apróra tört karamellel és ráfektetjük a diós tésztalapot. Egy éjszakán át pihentetjük, másnap a sütemény tetejére olvasztott csokoládét csurgatunk és tetszés szerint szeleteljük.