Mennyei zserbó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 19*32 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelék:
- 30 dkg kristálycukor
- 70 dkg darált dió
- 1 citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár
Tetejére:
- 3 tábla ét vagy tejcsoki (ha sokalljuk, lehet kevesebb is, akkor nem lesz a tetején vastag a csoki bevonat)
- 2-3 ek olaj
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.
A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáját keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos) és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük (lemértem, 230 grammos volt egy gombóc).
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.
Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk.
Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.
Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel. Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió. Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.
Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.
Mehet a sütőbe és alsó-felsó sütéssel kb 50 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.
A csokit az olajjal felolvasztjuk, bevonjuk vele a zserbó tetejét, majd hagyjuk megdermedni. Forró vízbe mártott késsel átvágjuk a csokit, majd felszeleteljük a süteményt és úgy kínáljuk.
Tipp:
Legyen szó ünnepi alkalmakról vagy hétköznapi örömökről, a zserbó süti mindig örömet és elégedettséget nyújt. Ahogy egy harapás után az ízek keverednek a szájban, a zserbóval együtt egy darabka magyar hagyományt is megkóstolhatunk.
A zserbó süti története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor Kugler Henrik, a Gerbeaud cukrászda tulajdonosa megalkotta a híres réteges süteményt. Az eredeti recept szerint a tészta rétegek között vaníliás diólekvár található, a tetejét pedig cukros dióval szórták meg.
A sütemény népszerűsége gyorsan terjedt, és ma is az egyik legkedveltebb magyar desszert maradt. A zserbó története és hagyománya továbbra is él, és számos változata megtalálható a cukrászdákban és otthonokban.