Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mennyei zserbó recept

Mennyei zserbó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 19*32 cm-es tepsihez:

    Tészta:

    • 60 dkg liszt
    • 30 dkg vaj vagy margarin
    • 6 dkg porcukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1,2 dl tej
    • csipet só
    • 24 g friss élesztő
    • 3 g sütőpor

    Töltelék:

    • 30 dkg kristálycukor
    • 70 dkg darált dió
    • 1 citrom héja reszelve
    • 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár

    Tetejére:

    • 3 tábla ét vagy tejcsoki (ha sokalljuk, lehet kevesebb is, akkor nem lesz a tetején vastag a csoki bevonat)
    • 2-3 ek olaj

    Elkészítése:

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk.

    A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.

    A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáját keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos) és jó alaposan összegyúrjuk.

    Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük (lemértem, 230 grammos volt egy gombóc).

    Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.

    Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk.

    Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.

    Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel. Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió. Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.

    Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.

    Mehet a sütőbe és alsó-felsó sütéssel kb 50 perc alatt készre sütjük.
    Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.

    A csokit az olajjal felolvasztjuk, bevonjuk vele a zserbó tetejét, majd hagyjuk megdermedni. Forró vízbe mártott késsel átvágjuk a csokit, majd felszeleteljük a süteményt és úgy kínáljuk.

    Tipp:

    Legyen szó ünnepi alkalmakról vagy hétköznapi örömökről, a zserbó süti mindig örömet és elégedettséget nyújt. Ahogy egy harapás után az ízek keverednek a szájban, a zserbóval együtt egy darabka magyar hagyományt is megkóstolhatunk.

    A zserbó süti története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor Kugler Henrik, a Gerbeaud cukrászda tulajdonosa megalkotta a híres réteges süteményt. Az eredeti recept szerint a tészta rétegek között vaníliás diólekvár található, a tetejét pedig cukros dióval szórták meg.

    A sütemény népszerűsége gyorsan terjedt, és ma is az egyik legkedveltebb magyar desszert maradt. A zserbó története és hagyománya továbbra is él, és számos változata megtalálható a cukrászdákban és otthonokban.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá