Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Meggyes pite recept

Meggyes pite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    (1 nagy gáztepsire való)

    A  tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 12 dkg barna nádcukor
    • 2 evőkanál tejföl
    • 1 tojás sárgája +1 a kenéshez
    • 1 csomag sütőpor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 csipet só
    • 1/2 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja

    A töltelékhez:

    • 2 kg magozott meggy
    • vagy 4 üveg (fél literes) meggybefőtt
    • 5 evőkanál barna nádcukor
    • 1 teáskanál fahéj
    • 3 evőkanál búzadara

    Elkészítése:

    A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját a vajat kockára vágva, a tejfölt, sót, a fél citrom levét és reszelt héját. Az egészet addig gyúrom míg teljesen összeáll a tészta. frissen tartó fóliába csomagolom és 1-2 órára a hűtőbe teszem.

    Míg a tészta pihen, addig a meggyet alaposan megmosom és kimagozom. Miután kimagoztam, kinyomkodom a levét. Ha befőttből készítem akkor is kinyomkodom és lecsepegtetem, de kevesebb cukrot adok hozzá, mivel a befőtt már cukrozott.
    A tésztát, miután eleget pihent, kiveszem a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrom, majd kétfelé vágom, és akkorára nyújtom, amekkora a tepsi mérete.

    A tepsi aljára szilikon lapot, vagy sütőpapírt teszek, és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára ráfektetem a tepsire. A tésztát megszórom egy marék búzadarával, hogy legyen ami felszívja a meggy még megmaradt levét és ne ázzon el a tészta. Ezután ráteszem a kinyomkodott meggyet, megszórom a maradék búzadarával, a cukorral, fahéjjal.

    A tészta másik felét is kinyújtom és ráfektetem a meggy tetejére. Egy tojás sárgájával lekenem és villával megszurkálom. Előmelegített sütőbe teszem és 190 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm.

    Miután megsült, egy kicsit hagyom hűlni, majd kockákra vágom, a tetejét porcukorral megszórom.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek