Meggyes pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
(1 nagy gáztepsire való)

A  tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg barna nádcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája +1 a kenéshez
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja

A töltelékhez:

  • 2 kg magozott meggy
  • vagy 4 üveg (fél literes) meggybefőtt
  • 5 evőkanál barna nádcukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál búzadara

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját a vajat kockára vágva, a tejfölt, sót, a fél citrom levét és reszelt héját. Az egészet addig gyúrom míg teljesen összeáll a tészta. frissen tartó fóliába csomagolom és 1-2 órára a hűtőbe teszem.

Míg a tészta pihen, addig a meggyet alaposan megmosom és kimagozom. Miután kimagoztam, kinyomkodom a levét. Ha befőttből készítem akkor is kinyomkodom és lecsepegtetem, de kevesebb cukrot adok hozzá, mivel a befőtt már cukrozott.
A tésztát, miután eleget pihent, kiveszem a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrom, majd kétfelé vágom, és akkorára nyújtom, amekkora a tepsi mérete.

A tepsi aljára szilikon lapot, vagy sütőpapírt teszek, és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára ráfektetem a tepsire. A tésztát megszórom egy marék búzadarával, hogy legyen ami felszívja a meggy még megmaradt levét és ne ázzon el a tészta. Ezután ráteszem a kinyomkodott meggyet, megszórom a maradék búzadarával, a cukorral, fahéjjal.

A tészta másik felét is kinyújtom és ráfektetem a meggy tetejére. Egy tojás sárgájával lekenem és villával megszurkálom. Előmelegített sütőbe teszem és 190 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm.

Miután megsült, egy kicsit hagyom hűlni, majd kockákra vágom, a tetejét porcukorral megszórom.