Mákos-meggyhabos linzerszelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 25*25 cm-es formához:
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 3 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 1 kk sütőpor
- 12 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1-2 ek hideg víz szükség esetén
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl víz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk fahéj
- 1 ek méz
- 2-3 ek meggylekvár
Meggyhab:
- 20 dkg fagyasztott meggy
- 4 ek cukor
- 3 ek víz
- fél citrom leve
- 10 g zselatin (por)
- 3 dl habtejszín
Elkészítése:
A tésztához a liszthez hozzáadjuk a porcukrot, sót, sütőport és jól elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojást hozzáadva összegyúrjuk. Ha szükséges, akkor vizet adunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon.
A kész tésztát a sütőpapíros fomrába vagy tepsibe egyengetjük egyenletesen, majd villával pár helyen megszurkáljuk.
A mákos töltelékhez összeforraljuk a vizet, cukrot, mézet és a citrom héját, majd ezt ráöntjük a mákra és hozzáadjuk a lekvárt, majd alaposan elkeverjük.
A mákos tölteléket rásimítjuk a tésztára egyenletesen, majs 180 dokra melegített sütőben kb 30 percig sütjük.
A habhoz a meggyet, cukrot és kevés vizet felforraljuk, majd kb 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük. Közben a zselatinra öntsünk kevés vizet és hagyjuk, had szívja fel és duzzadjon meg, majd mikróban olvasszuk fel.
A felolvasztott zselatint adjuk a meggyhez és keverjük el.
A tejszínt verjük fel félkeményre, majd adjuk hozzá a kihűtött meggyet és így verjük fel teljesen.
A kész meggyhabot egyenletesen simítsuk a mákos rétegre. Tetejére szórhatunk egész mákot, majd tegyük pár órára hűtőbe.
Ízlés szerint szeletelve tálaljuk.