Mákos-meggyhabos linzerszelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 25*25 cm-es formához:
Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 3 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 kk sütőpor
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1-2 ek hideg víz szükség esetén

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk fahéj
  • 1 ek méz
  • 2-3 ek meggylekvár

Meggyhab:

  • 20 dkg fagyasztott meggy
  • 4 ek cukor
  • 3 ek víz
  • fél citrom leve
  • 10 g zselatin (por)
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

A tésztához a liszthez hozzáadjuk a porcukrot, sót, sütőport és jól elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojást hozzáadva összegyúrjuk. Ha szükséges, akkor vizet adunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon.

A kész tésztát a sütőpapíros fomrába vagy tepsibe egyengetjük egyenletesen, majd villával pár helyen megszurkáljuk.

A mákos töltelékhez összeforraljuk a vizet, cukrot, mézet és a citrom héját, majd ezt ráöntjük a mákra és hozzáadjuk a lekvárt, majd alaposan elkeverjük.

A mákos tölteléket rásimítjuk a tésztára egyenletesen, majs 180 dokra melegített sütőben kb 30 percig sütjük.

A habhoz a meggyet, cukrot és kevés vizet felforraljuk, majd kb 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük. Közben a zselatinra öntsünk kevés vizet és hagyjuk, had szívja fel és duzzadjon meg, majd mikróban olvasszuk fel.

A felolvasztott zselatint adjuk a meggyhez és keverjük el.

A tejszínt verjük fel félkeményre, majd adjuk hozzá a kihűtött meggyet és így verjük fel teljesen.

A kész meggyhabot egyenletesen simítsuk a mákos rétegre. Tetejére szórhatunk egész mákot, majd tegyük pár órára hűtőbe.

Ízlés szerint szeletelve tálaljuk.