Mákos és diós bejgli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta (3 rúdhoz):
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg hideg vaj vagy margarin
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált mák
- 1,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 narancs héja és a leve
- csipet őrölt szegfűszeg
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- 8 dkg darált keksz
Diós töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált dió
- 1,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- csipet őrölt fahéj
- 1 citrom héja és leve
- 3 dkg forró vízbe áztatott, majd leszűrt mazsola
- 8 dkg darált keksz
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
Tészta:
A tejhez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját, majd elkeverjük.
A liszthez hozzáadjuk a sót és a hideg zsiradékkal alaposan elmorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejes keveréket és tésztává gyúrjuk.
A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 15-20 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
A cukrot és a vizet felforraljuk. A száraz hozzávalókat (külön a mákos és külön a diós töltelék hozzávalóit) egy edénybe mérjük, majd ráöntjük a szirupot és alaposan elkeverjük. Ha kicsit száraz lenne a töltelék, akkor a mákoshoz adjunk narancslevet a dióshoz pedig kevés citromlevet.
Összeállítás és sütés:
A tésztát osszuk 3 részre. A tésztákat egyenként nyújtsuk ki lisztmentes nyújtólapon kb 20*25 cm-es lappá, majd egyenletesen kenjük meg a töltelék 1/3-ával. 3 szélén hajtsuk rá a tésztát kissé, majd a hosszabbik oldalról kezdjük feltekerni.
Tegyük sütőpapíros tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A maradék tésztákat ugyanígy készítjük el.
A bejgliket kenjük le először tojássárgájával, majd addig tegyük hűtőbe (vagy higed helyre, pl terasz), amíg meg nem szárad rajta. Ekkor kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével és újra tegyük hideg helyre, amíg az is rá nem szárad.
Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. Ha megszáradt a tojás a bejgliken, akkor szurkáljuk meg a tetején és oldalán, hogy a gőz távozni tudjon. Süssük kb 35-40 percig.
Kihűlve szeleteljük.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »