Mákos és diós bejgli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta (3 rúdhoz):
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg hideg vaj vagy margarin
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált mák
- 1,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 narancs héja és a leve
- csipet őrölt szegfűszeg
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- 8 dkg darált keksz
Diós töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált dió
- 1,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- csipet őrölt fahéj
- 1 citrom héja és leve
- 3 dkg forró vízbe áztatott, majd leszűrt mazsola
- 8 dkg darált keksz
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
Tészta:
A tejhez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját, majd elkeverjük.
A liszthez hozzáadjuk a sót és a hideg zsiradékkal alaposan elmorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejes keveréket és tésztává gyúrjuk.
A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 15-20 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
A cukrot és a vizet felforraljuk. A száraz hozzávalókat (külön a mákos és külön a diós töltelék hozzávalóit) egy edénybe mérjük, majd ráöntjük a szirupot és alaposan elkeverjük. Ha kicsit száraz lenne a töltelék, akkor a mákoshoz adjunk narancslevet a dióshoz pedig kevés citromlevet.
Összeállítás és sütés:
A tésztát osszuk 3 részre. A tésztákat egyenként nyújtsuk ki lisztmentes nyújtólapon kb 20*25 cm-es lappá, majd egyenletesen kenjük meg a töltelék 1/3-ával. 3 szélén hajtsuk rá a tésztát kissé, majd a hosszabbik oldalról kezdjük feltekerni.
Tegyük sütőpapíros tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A maradék tésztákat ugyanígy készítjük el.
A bejgliket kenjük le először tojássárgájával, majd addig tegyük hűtőbe (vagy higed helyre, pl terasz), amíg meg nem szárad rajta. Ekkor kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével és újra tegyük hideg helyre, amíg az is rá nem szárad.
Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. Ha megszáradt a tojás a bejgliken, akkor szurkáljuk meg a tetején és oldalán, hogy a gőz távozni tudjon. Süssük kb 35-40 percig.
Kihűlve szeleteljük.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »