Citromos-mákos pettyeske recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 16 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 5 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- fél csomag sütőpor
- kevés tej
Mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 db citrom
- 5 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 10 dkg margarin
- 2 ek víz
A tésztalap lekenéséhez:
- meggy vagy más pikáns lekvár
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,ha nem állna össze a tészta,akkor egy kis tejet adjunk hozzá. A tésztát 3 részre osztjuk, hideg helyen pihentetjük. Az első rész tésztát tepsi nagyságúra sodorjuk(25×39 cm méretű), majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Villával megszurkáljuk és megkenjük lekvárral. A második részből rudakat sodrunk, sorba rakjuk a tésztalapon. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Beletesszük a mákot, a citrom levét és reszelt héját. A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a maradék tésztalappal. 180 fokos sütőben világosra sütjük.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd összeforraljuk lassú tűzön. A kihűlt süteményre öntjük. Szép,fényes máz.