Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bejgli (mákos és diós) recept

Bejgli (mákos és diós)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:
    6 db kb fél kg-os bejglihez:

    Tészta:

    • 90 dkg liszt
    • 25 dkg margarin vagy vaj
    • 12,5 dkg zsír
    • kb 2 dl hideg víz
    • 2,5 dkg élesztő
    • 10 dkg porcukor
    • csipet só
    • 1 dl hideg, cukormentes tejszín (pl 30 %-os)
    • 2 tojás sárgája

    Mákos töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált mák
    • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
    • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa (darált keksz)
    • ízlés szerint reszelt citromhéj (nálam kb 1,5 citrom héja került bele)
    • kb 1 citrom leve
    • mazsola ízlés szerint (elhagyható)
    • 2,5 dl víz

    Diós töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált dió
    • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
    • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
    • ízlés szerint fahéj (nálam kb 2 púpos tk)
    • 2,5 dl víz

    Gesztenyés ( 1 rúdhoz, opcionális):

    • 25 dkg gesztenyemassza
    • 1-2  ek rum, vagy rumaroma
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • reszelt narancshéj

    Lekenéshez:

    • tojássárgája
    • tojásfehérje

    Elkészítése:

    Töltelékek elkészítése:

    Először a töltelékeket készítjük el, mert ki kell hűteni.

    Mákos:

    A vizet a cukorral összeforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot, darált kekszet vagy zsemlemorzsát, citromlevet és a citrom reszelt héját. Ízlés szerint mazsola is adható hozzá. Az egészet alaposan összekeverjük, majd kihűtjük.

    Diós:

    A diós tölteléket is ugyanígy készítjük el, majd kihűtjük.

    Gesztenyés (opcionális):

    Mivel egy adag tésztából 6 szál bejgli lesz, így ha gesztenyéset is szeretnénk, akkor annyival kevesebb mákos, illetve diós tölteléket készítsünk.

    A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, majd annyi rummal lazítjuk, hogy ne legyen túl lágy. Ízesítjük vaníliás cukorral, illetve reszelt narancshéjjal.

    A töltelék szétosztása:

    A kész töltelékeket 3-3 egyenlő részre osztjuk (vizes kézzel könnyű vele bánni!).

    A tészta elkészítése:

    Összeállítás:

    A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáit, a tejszínt, a sót, a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni), majd hozzáadjuk a margarint és a zsírt.

    Elkezdjük összedolgozni, majd kb 2 dl vizet adunk hozzá (függ a liszt minőségétől!), majd alaposan összegyúrjuk! Egy viszonylag keményebb, zsíros tapintású tésztát kell kapnunk.

    Ha még ragacsos, nem lehetne nyújtani, akkor gyúrjunk még bele lisztet, de csak óvatosan a mennyiségekkel!

    Pihentetés:

    A kész tésztát 6 egyenlő részre kell osztani, majd kb 20 percre betesszük a hűtőbe. A kész tésztát sem kell keleszteni!

    Nyújtás:

    A tésztákat egyenként nyújtódeszkán kb 20*25 cm-es téglalappá nyújtjuk (fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete).

    Töltés:

    3 tésztát mákos töltelékkel, 3-at pedig dióssal terítünk be. Egyszerűbb vizes kézzel szétteríteni a tésztán a tölteléket (vigyázzunk, hogy a szélein hagyjunk el a tésztából). A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd feltekerjük.

    Pihentetés:

    Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd 3 bejglit beleteszünk. A maradék hármat másik tepsire sorakoztatjuk. Ha kész, akkor lekenjük tojássárgájával (célszerű délután készíteni!).

    Hagyjuk száradni, majd mikor már nem ragad, akkor tojásfehérjével is lekenjük. Éjszakára hűvös helyre tesszük (de nem hűtőbe). Meleg helyen nem szabad hagyni, mert túlkel és sütéskor szét fog repedni.

    Sütés:

    Másnap reggel hurkapálcával vagy fogpiszkálóval középen, az aljáig megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni. Reggel már semmivel nem kell lekenni!

    A sütőt hőlégkeverésen 180 fokra előmelegítjük, majd 25-30 perc alatt szép márványosra sütjük. Ha kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni.

    Videós segítség:

    Tipp:

    A bejgliket érdemes előző délután, este elkészíteni és másnap reggel sütni.

    A főző és a habtejszín ugyan az a termék, csak a nevük más. A lényeg, hogy legalább 30%-os zsírtartalmú legyen és tejszín legyen ráírva, ne cukrászhab, vagy főzőkrém.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek