Mákos-aszalt szilvás, kelt pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj (margarin)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- fél tasak szárított élesztő
- 1,5 dl tej
- 10 dkg porcukor
Töltelék:
- 5-6 ek szilvalekvár
- 30 dkg mák
- 10 dkg kristálycukor
- 3 ek méz
- 10 dkg aszalt szilva (felvágva)
- 1 dl tej
- 1 tk fahéj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- csipet só
Elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, morzsoljuk hozzá a vajat, keverjük össze a cukorral, a sóval és az élesztővel. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejet. Alaposan gyúrjuk össze és pihentessük legalább fél órát, ameddig elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezután tegyük egy edénybe az összes hozzávalót és melegítsük össze. Ha kihűlt, keverjük óvatosan hozzá a tojásfehérjét.
A tésztát felezzük el. A tészta egyik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott kicsi tepsibe. Egy villával szurkáljuk meg és kenjük meg házi lekvárral. Ezután kenjük rá a mákos tölteléket és a helyezzük rá a másik kinyújtott tésztalapot.
Kenjük le a tésztát felvert tojással és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 35 percet. Langyosan szórjuk meg porcukorral, ha kihűlt szeleteljük.