Mákos-aszalt szilvás, kelt pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos-aszalt szilvás, kelt pite

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (margarin)
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • fél tasak szárított élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg porcukor

Töltelék:

  • 5-6 ek szilvalekvár
  • 30 dkg mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 ek méz
  • 10 dkg aszalt szilva (felvágva)
  • 1 dl tej
  • 1 tk fahéj
  • 2 tojásfehérje
  • csipet só

Elkészítése:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, morzsoljuk hozzá a vajat, keverjük össze a cukorral, a sóval és az élesztővel. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejet. Alaposan gyúrjuk össze és pihentessük legalább fél órát, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezután tegyük egy edénybe az összes hozzávalót és melegítsük össze. Ha kihűlt, keverjük óvatosan hozzá a tojásfehérjét.

A tésztát felezzük el. A tészta egyik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott kicsi tepsibe. Egy villával szurkáljuk meg és kenjük meg házi lekvárral. Ezután kenjük rá a mákos tölteléket és a helyezzük rá a másik kinyújtott tésztalapot.

Kenjük le a tésztát felvert tojással és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 35 percet. Langyosan szórjuk meg porcukorral, ha kihűlt szeleteljük.