Madeira sütemény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 30 cm hosszú püspökkenyér formához:
Piskótához:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg félig olvadt margarin
- 12 dkg kristálycukor
- 1 lime reszelt héja
- fél lime facsart leve
- 250 ml tej
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kk vaníliaaroma
Krémhez:
- 250 g mascarpone
- 1 lime reszelt héja
- fél lime facsart leve
- 500 ml cukrászhab
Díszítéshez:
- 12 szem eper vékonyra szeletelve
- 1 tálca áfonya
- fél citrom reszelt héja
- egy marék mentalevél
Elkészítése:
A piskótához az egész tojásokat, a margarint és a cukrot közepes fokozaton 5 percen át keverjük. Ne ijedjünk meg ha darabos lesz. Ezután alacsony fokozat mellett hozzáadjuk a reszelt lime-ot, majd felváltva adagolva a tejet és a lisztet, végül a sütőport, a vaníliás cukrot, a lime levét és az aromát. Szép, sima, egynemű tésztává keverjük.
A püspökkenyér sütőformát olajjal vékonyan kikenjük, beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben, 170 C°-on tűpróbáig sütjük. Hosszában kettévágjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mascarponét a reszelt lime-al és fél lime levével közepes fokozaton elkezdjük felverni, közben pedig lassan öntjük hozzá a cukrászhabot. Keményedésig verjük a krémet és csillag végű habzsákba töltjük.
A habzsákból a sütemény alsó, vágott felére 6*3 db kb 4 cm magas halmocskát nyomunk körkörösen, majd a sorban 2-2 eperszeletet és 3-3 szem áfonyát nyomunk finoman a habba. Rátesszük a piskóta tetejét és ugyanezt megismételjük a sütemény tetején is, 2*5 halmocskával, 2-2 szelet eperrel és 3-3 áfonyával.
Végül meghintjük egy kis reszelt citrommal, beletűzdelünk pár mentalevelet és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp:
Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.