Madeira sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 30 cm hosszú püspökkenyér formához:
Piskótához:

  • 3 tojás
  • 10 dkg félig olvadt margarin
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 lime reszelt héja
  • fél lime facsart leve
  • 250 ml tej
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk vaníliaaroma

Krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 lime reszelt héja
  • fél lime facsart leve
  • 500 ml cukrászhab

Díszítéshez:

  • 12 szem eper vékonyra szeletelve
  • 1 tálca áfonya
  • fél citrom reszelt héja
  • egy marék mentalevél

Elkészítése:

A piskótához az egész tojásokat, a margarint és a cukrot közepes fokozaton 5 percen át keverjük. Ne ijedjünk meg ha darabos lesz. Ezután alacsony fokozat mellett hozzáadjuk a reszelt lime-ot, majd felváltva adagolva a tejet és a lisztet, végül a sütőport, a vaníliás cukrot, a lime levét és az aromát. Szép, sima, egynemű tésztává keverjük.

A püspökkenyér sütőformát olajjal vékonyan kikenjük, beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben, 170 C°-on tűpróbáig sütjük. Hosszában kettévágjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét a reszelt lime-al és fél lime levével közepes fokozaton elkezdjük felverni, közben pedig lassan öntjük hozzá a cukrászhabot. Keményedésig verjük a krémet és csillag végű habzsákba töltjük.

A habzsákból a sütemény alsó, vágott felére 6*3 db kb 4 cm magas halmocskát nyomunk körkörösen, majd a sorban 2-2 eperszeletet és 3-3 szem áfonyát nyomunk finoman a habba. Rátesszük a piskóta tetejét és ugyanezt megismételjük a sütemény tetején is, 2*5 halmocskával, 2-2 szelet eperrel és 3-3 áfonyával.

Végül meghintjük egy kis reszelt citrommal, beletűzdelünk pár mentalevelet és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp:

Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.