Skót krémes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 1 cs szalalkáli
- kb 2 dl tej
- 10-15 dkg cukor ízlés szerint
- 1 cs vaníliás cukor
Krémhez:
- 1,25 l tej
- 4 púpos ek liszt
- 1 ek vaníliás cukor
- 6 púpos ek cukor
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (ha kevesebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSod, van az sem probléma)
Máz:
- 2 ek kakaópor
- 4 ek cukor
- 3-4 ek tej
- 5 dkg margarin
Elkészítése:
A szalakálit feloldjuk 1 dl tejben. A lisztet és a margarint elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrokat, majd a feloldott szalakálit is. Elkezdjük gyúrni és annyi tejet adunk még hozzá, hogy összeálljon. Elég kemény tésztát kell kapjunk.
A tésztát áttesszük egy alaposan belisztezett deszkára és négy egyenlő részre osztjuk és egyenként alaposan belisztezett deszkán 35*35 cm-es kockalappá nyújtjuk. Elég vékony lapok lesznek. A sütőt előmelegítjük.
Hőlégkeverésen 10-15 perc alatt világosra sütjük, gáz sütőben hármas fokozaton. (Én sütőpapíros tepsi hátán sütöttem a lapokat.) Vigyázzunk a lapokra, mert melegen könnyen törnek. Amíg a lapok kihűlnek elkészítjük a krémet.
A lisztet beleszitáljuk a lábasba, amiben felfogjuk főzni. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a liszthez adjuk. Kevés tejjel csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrokat (ízlés szerint) és a maradék tejet. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük (könnyen leéghet!). Közben kevés cukorral kemény habbá verjük a fehérjéket.
Még a forró krémhez adjuk hozzá és széles mozdulatokkal keverjük bele, de vigyázzunk, hogy ne törjük meg a habot. Az sem baj, ha nem teljesen oszlik el a hab a vaníliás krémben. Egy lapot belehelyezünk a tepsibe amin sütöttük, vagy egy tálcára tesszük. Rákenjük a krém 1/3-át, rátesszük a következő lapot, kissé megnyomkodjuk, hogy mindenhova kerüljön krém biztosan, majd erre újabb adag krémet kenünk, kissé lenyomjuk, majd a harmadik lapot rátesszük és erre kenjük a maradék krémet. Ennek a tetejére jön a negyedik lap, majd a következő mázzal vonjuk be.
2 ek kakaóport kikeverünk 4 ek cukorral és 3-4 ek tejjel. Jó sűrű masszát kell kapnunk. Alacsony lángon felolvasztjuk a cukrot, majd ha már homogén akkor levesszük a tűzről és belekeverjük a margarint.
Ezzel bevonjuk a süti tetejét, majd hűtőbe tesszük. Másnapra megpuhulnak a lapok és forró vizes késsel szépen lehet szelni.
A skót krémes kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 6 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »