Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mandulás szelet recept

Mandulás szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    A tésztához:

    • 600 g finomliszt
    • 200 g vaj
    • 250-300 g darált dió
    • 200 g porcukor
    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1,5 csomag sütőpor
    • 3 evőkanál kakaópor
    • 1-2 evőkanál tejföl (szükség szerint)

    A krémhez

    • 4 csomag vaníliás pudingpor
    • 1,2 liter tej
    • 250 g vaj
    • 300-350 g porcukor (ízlés szerint)
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 üveg mandula aroma

    Elkészítése:

    Tészta elkészítése

    A lisztet, a darált diót, porcukrot, sütőport, kakaóport és a vaníliás cukrot összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a vajat (vagy zsírt) és a tojásokat, majd elkezdjük összegyúrni. Ha a tészta túl keménynek tűnik, 1–2 evőkanál tejföllel lágyítjuk – ez a liszt nedvszívó képességétől függ.

    A jól kidolgozott tésztát letakarjuk, és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután henger alakúra formázzuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk.

    Lapok sütése

    Egyesével sütőpapíron kinyújtjuk a lapokat, és a tepsi hátoldalára (kb. 30×40 cm-es tepsi) helyezzük őket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt megsütjük. A sütési idő a sütőtől függően kicsit változhat. A kisült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.

    Krém elkészítése

    A vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót habosra keverjük.

    Egy lábasban kb. 3 dl tejet simára keverünk a pudingporral, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.

    A kihűlt pudinghoz hozzáadjuk a mandula aromát, majd fokozatosan belekeverjük a cukros vajat, amíg krémes állagú tölteléket kapunk.

    Sütemény összeállítása

    A tepsibe helyezzük az első tésztalapot, rákenjük a krém egyharmadát, elsimítjuk, majd jöhet a következő lap. Így rétegezzük: lap, krém, lap, krém, lap, krém, lap.

    A süteményt lefedjük, és legalább egy éjszakát pihentetjük hűtőben, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.

    Tipp

    A krémet ízesíthetjük kevés rumaromával vagy pirított mandulaszeletekkel is. Ha díszesebb süteményt szeretnénk, a tetejét olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Hűtve, másnapra lesz igazán finom és szeletelhető.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek