Hozzávalók
A tésztához:
A krémhez
Elkészítése:
A lisztet, a darált diót, porcukrot, sütőport, kakaóport és a vaníliás cukrot összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a vajat (vagy zsírt) és a tojásokat, majd elkezdjük összegyúrni. Ha a tészta túl keménynek tűnik, 1–2 evőkanál tejföllel lágyítjuk – ez a liszt nedvszívó képességétől függ.
A jól kidolgozott tésztát letakarjuk, és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután henger alakúra formázzuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével sütőpapíron kinyújtjuk a lapokat, és a tepsi hátoldalára (kb. 30×40 cm-es tepsi) helyezzük őket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt megsütjük. A sütési idő a sütőtől függően kicsit változhat. A kisült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót habosra keverjük.
Egy lábasban kb. 3 dl tejet simára keverünk a pudingporral, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt pudinghoz hozzáadjuk a mandula aromát, majd fokozatosan belekeverjük a cukros vajat, amíg krémes állagú tölteléket kapunk.
A tepsibe helyezzük az első tésztalapot, rákenjük a krém egyharmadát, elsimítjuk, majd jöhet a következő lap. Így rétegezzük: lap, krém, lap, krém, lap, krém, lap.
A süteményt lefedjük, és legalább egy éjszakát pihentetjük hűtőben, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.
A krémet ízesíthetjük kevés rumaromával vagy pirított mandulaszeletekkel is. Ha díszesebb süteményt szeretnénk, a tetejét olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Hűtve, másnapra lesz igazán finom és szeletelhető.