Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Citromos, szilvalekváros ünnepi süti recept

Citromos, szilvalekváros ünnepi süti
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók

    Tészta:

    • 65 dkg liszt
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2,5 dkg élesztő
    • 20 dkg porcukor
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 0,5 csomag sütőpor
    • csipet só

    Krém:

    • 3 dl tej
    • 20 dkg porcukor
    • 5 dkg liszt
    • 35 dkg vaj
    • 0,5 citrom leve (aki savanykásabban szereti, tehet bele akár 2 citrom levét is)
    • 1 citrom reszelt héja

    Továbbá:

    • kb. 40 dkg sűrű szilvalekvár

    Citromos mázhoz:

    • 30 dkg porcukor
    • 1 citrom leve
    • 1-2 evőkanál forró víz

    A tetejére:

    • kevés olvasztott csokoládé

    Elkészítés

    A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Kidagasztjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk, és egy 30 × 40 cm-es, vajjal kikent, lisztezett tepsibe fektetjük. Egyenletesen megkenjük szilvalekvárral, majd ráborítjuk a második kinyújtott lapot.

    Villával megszurkáljuk a tetejét, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt, szép rózsaszínűre sütjük. Ugyanezt megismételjük a maradék két lappal is. A kisült lapokat teljesen kihűtjük.

    A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt lisztes krémet, majd belekeverjük a citrom levét és reszelt héját is.

    A krémet a lekvárral töltött lapok közé kenjük, majd a sütemény tetejére citromos mázat készítünk. A porcukrot elkeverjük a citromlével, és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy folyós, könnyen kenhető állagot kapjunk. A mázat elsimítjuk a tetején, végül olvasztott csokoládéval vékonyan megcsorgatjuk.

    A süteményt egy éjszakára hűvös helyen pihentetjük, másnap szeleteljük és tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek