Citromos, szilvalekváros ünnepi süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

Tészta:

  • 65 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 3 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 35 dkg vaj
  • 0,5 citrom leve (aki savanykásabban szereti, tehet bele akár 2 citrom levét is)
  • 1 citrom reszelt héja

Továbbá:

  • kb. 40 dkg sűrű szilvalekvár

Citromos mázhoz:

  • 30 dkg porcukor
  • 1 citrom leve
  • 1-2 evőkanál forró víz

A tetejére:

  • kevés olvasztott csokoládé

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Kidagasztjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk, és egy 30 × 40 cm-es, vajjal kikent, lisztezett tepsibe fektetjük. Egyenletesen megkenjük szilvalekvárral, majd ráborítjuk a második kinyújtott lapot.

Villával megszurkáljuk a tetejét, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt, szép rózsaszínűre sütjük. Ugyanezt megismételjük a maradék két lappal is. A kisült lapokat teljesen kihűtjük.

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt lisztes krémet, majd belekeverjük a citrom levét és reszelt héját is.

A krémet a lekvárral töltött lapok közé kenjük, majd a sütemény tetejére citromos mázat készítünk. A porcukrot elkeverjük a citromlével, és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy folyós, könnyen kenhető állagot kapjunk. A mázat elsimítjuk a tetején, végül olvasztott csokoládéval vékonyan megcsorgatjuk.

A süteményt egy éjszakára hűvös helyen pihentetjük, másnap szeleteljük és tálaljuk.