Könnyű, diós-szilvás sütemény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 28 cm-es formához:
- 18 dkg liszt
- 4 db közepes méretű (M) FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 3 fehérje
- 15 dkg cukor
- 5 dkg dió
- 2 evőkanál porcukor
- 10 dkg szilva
- 10 dkg vaj
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
Elkészítése:
A szilvaszemeket megmossuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk és elkeverjük a fahéjjal.
A diót megdaráljuk és kevés porcukorral összekeverjük.
Egy nagyobb tálban, gépi habverővel, a vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliával, majd egyesével hozzáadva a tojásokat, mindegyiket alaposan eldolgozzuk a masszában. Mikor a massza készen van, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és jól összekeverjük.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzádolgozzuk a tésztamasszához.
A tésztát belesimítjuk egy nagyobb pitesütőbe, vagy kapcsos tortaformába, amit előzőleg kivajazunk és liszttel kiszórunk.
A tészta tetején elosztjuk a fahéjas szilvadarabokat, majd alaposan megszórjuk a cukrozott darált dióval.
Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül, 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Akkor jó, mikor a tetején levő cukros dió szinte rá karamellizálódik.
Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni és egy kevés tejszínhabbal, vanília sodóval tálaljuk.
A könnyű, diós-szilvás sütemény kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 37 g
Zsír: 15 g