Könnyű, diós-szilvás sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók 28 cm-es formához:

  • 18 dkg liszt
  • 4 db közepes méretű (M) tojás + 3 fehérje
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 10 dkg szilva
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A szilvaszemeket megmossuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk és elkeverjük a fahéjjal.

A diót megdaráljuk és kevés porcukorral összekeverjük.

Egy nagyobb tálban, gépi habverővel, a vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliával, majd egyesével hozzáadva a tojásokat, mindegyiket alaposan eldolgozzuk a masszában. Mikor a massza készen van, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és jól összekeverjük.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzádolgozzuk a tésztamasszához.

A tésztát belesimítjuk egy nagyobb pitesütőbe, vagy kapcsos tortaformába, amit előzőleg kivajazunk és liszttel kiszórunk.

A tészta tetején elosztjuk a fahéjas szilvadarabokat, majd alaposan megszórjuk a cukrozott darált dióval.

Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül, 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Akkor jó, mikor a tetején levő cukros dió szinte rá karamellizálódik.

Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni és egy kevés tejszínhabbal, vanília sodóval tálaljuk.