Két ízű kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg fehér liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- késhegynyi só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg élesztő
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1,5-2 dl tej (lisztminőség függvényében)
- 1 púpos evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
Mákos töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 4 dkg porcukor
- 1 cs vaníliaás cukor
- néhány ek tej
- kis marék mazsola
Diós töltelék:
- 15 dkg darált dió
- 4 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 ek tej az összeálláshoz
- mazsola
Elkészítése:
A kalács hozzávalóit a robotgép dagasztóspiráljával szépen összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel együtt, vagy ha nincs akkor kézzel gyúrjuk be. Huzatmentes helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Ez alatt van időnk elkészíteni, összekeverni a töltelékeket a fenti hozzávalókkal.
Ha megkelt a tésztánk, gyúródeszkán átgyúrjuk, majd kinyújtjuk és 2 egyforma méretű téglalapot alakítunk ki. Ezekre az elkészített töltelékeket egyenletesen rákenjük és feltekerjük, mint a bejglit.
A két rudat összesodorjuk, sütőpapírral bélelt, szögletes őzgerincformába tesszük, majd újra kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, villával több helyen megszurkáljuk és hideg sütőbe téve, a bemelegedéstől számítva 25 perc alatt pirosra sütjük. Ha kissé kihűlt, szeletelhetjük és máris fogyasztható!
Tipp:
Nagyon szeretem ezeket a több töltelékes kelt tésztákat. Most diósan és mákosan készült. Legközelebb három fonással egy harmadik féle tölteléket is teszek melléjük. Lehet, hogy szilvalekváros lesz?