Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamellás szelet recept

Karamellás szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 8 evőkanál kristálycukor
    • 8 evőkanál langyos víz
    • 8 evőkanál finomliszt vagy rétesliszt
    • 1 evőkanál keserű kakaópor
    • 1 csomag sütőpor

    A habtésztához:

    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 25 dkg porcukor

    A karamellkrémhez:

    • 30 dkg porcukor
    • 2.5 dl zsíros habtejszín
    • 3 dl tej
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 csomag főznivaló vaníliaízű pudingpor
    • 30 dkg vaj

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tésztához a tojások fehérjéit kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot kanalanként beleszórjuk. Egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a vizet is.

    A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, majd szitálva, széles mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.

    Két sütőpapírral bélelt tepsire 35 x 25 centis lapokat kenünk ki belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük.

    Habcsók tészta:

    A habtésztához vízgőz felett a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük és a habot ketté osztjuk, két egyforma nagyságú sütőpapírral bélelt tepsiben 100 fokon, 1 órán át szárítjuk.

    Ekkor a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, a habtésztát így hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírról leválasztjuk.

    A felső fele maradjon alul, míg a tésztákat nem állítjuk össze.

    Karamell krém:

    A karamellkrémhez a porcukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínt ráöntjük, és kis lángon forraljuk, míg a karamell teljesen föl nem oldódik benne.

    A tejben simára keverjük a tojássárgákat és a pudingporokat, a cukros tejszínhez öntjük, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.

    A tűzről levesszük, a kockákra vágott hideg vajat belerakjuk, és többször belekeverve hűlni hagyjuk.

    Jól kihabosítjuk és hűtőbe tesszük dermedni.

    A sütemény összeállítása:

    A krémet 4 részre osztjuk. A kakaós lapot megkenjük krémmel, rá az egyik habcsók lap, rá krém, majd a 2. habcsók lap, krém és befedjük a 2. kakaós lappal.

    A sütemény tetejét a megmaradt 1/4 krémmel egyenletesen lekenjük és villával cifrázzuk. Szeletekre vagy kockákra vágjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá