Karamellás szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál langyos víz
  • 8 evőkanál finomliszt vagy rétesliszt
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

A habtésztához:

  • 5 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor

A karamellkrémhez:

  • 30 dkg porcukor
  • 2.5 dl zsíros habtejszín
  • 3 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 2 csomag főznivaló vaníliaízű pudingpor
  • 30 dkg vaj

Elkészítése:

Tészta:

A tésztához a tojások fehérjéit kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot kanalanként beleszórjuk. Egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a vizet is.

A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, majd szitálva, széles mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.

Két sütőpapírral bélelt tepsire 35 x 25 centis lapokat kenünk ki belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük.

Habcsók tészta:

A habtésztához vízgőz felett a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük és a habot ketté osztjuk, két egyforma nagyságú sütőpapírral bélelt tepsiben 100 fokon, 1 órán át szárítjuk.

Ekkor a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, a habtésztát így hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírról leválasztjuk.

A felső fele maradjon alul, míg a tésztákat nem állítjuk össze.

Karamell krém:

A karamellkrémhez a porcukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínt ráöntjük, és kis lángon forraljuk, míg a karamell teljesen föl nem oldódik benne.

A tejben simára keverjük a tojássárgákat és a pudingporokat, a cukros tejszínhez öntjük, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.

A tűzről levesszük, a kockákra vágott hideg vajat belerakjuk, és többször belekeverve hűlni hagyjuk.

Jól kihabosítjuk és hűtőbe tesszük dermedni.

A sütemény összeállítása:

A krémet 4 részre osztjuk. A kakaós lapot megkenjük krémmel, rá az egyik habcsók lap, rá krém, majd a 2. habcsók lap, krém és befedjük a 2. kakaós lappal.

A sütemény tetejét a megmaradt 1/4 krémmel egyenletesen lekenjük és villával cifrázzuk. Szeletekre vagy kockákra vágjuk.