Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi zserbófonat recept

Karácsonyi zserbófonat
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 40 dkg finomliszt
    • 5 dkg barnacukor
    • 1/2 dl tej
    • 20 dkg vaj
    • 1 dkg élesztő
    • csipet szódabikarbóna
    • 10 dkg dió
    • 5 ek rum
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Töltelék:

    • 20 dkg darált mák
    • 10-15 dkg barnacukor
    • 5-6 ek sűrű baracklekvár
    • 1/2 narancs reszelt héja

    Tetejére:

    • 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
    • fehércsokoládé
    • 5 ek tej
    • 1 dkg vaj
    • csoki dara, mandulaforgács ízlés szerint

    Elkészítése:

    A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

    A vajat elmorzsoljuk a liszttel. A tészta többi hozzávalóját is hozzáadva összegyúrjuk a tésztát.

    6 részre osztjuk a kész tésztát és egyenként becsomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára.

    A töltelékhez a darált mákot összekeverjük a lekvárral, narancshéjjal és a cukorral.

    A pihent tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk kb 2 mm vastagságúra. A közepére teszünk a töltelékből és mindkét szélén 2-3 cm-es csíkokat vágunk be, amit váltakozva fonat formában a töltelékre borítunk (éppen úgy készül, mint a kígyórétes).

    Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával kissé megszurkáljuk megkenjük felvert tojással és pihentetjük szobahőmérsékleten 30 percig.

    Sütés előtt még egyszer megkenjük tojással. Előmelegített sütőbe toljuk, 180 fokra és 20 perc alatt megsütjük.

    Miután kihűltek a fonatok, akkor vízgőz felett összeolvasztott csokoládé, tej és vaj keverékkel megkenjük, megszórjuk mandula forgáccsal az étcsokis részt. A fehércsokisat csokidarával szórjuk meg.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá