Karácsonyi zserbófonat recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg barnacukor
- 1/2 dl tej
- 20 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- csipet szódabikarbóna
- 10 dkg dió
- 5 ek rum
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10-15 dkg barnacukor
- 5-6 ek sűrű baracklekvár
- 1/2 narancs reszelt héja
Tetejére:
- 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- fehércsokoládé
- 5 ek tej
- 1 dkg vaj
- csoki dara, mandulaforgács ízlés szerint
Elkészítése:
A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel. A tészta többi hozzávalóját is hozzáadva összegyúrjuk a tésztát.
6 részre osztjuk a kész tésztát és egyenként becsomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára.
A töltelékhez a darált mákot összekeverjük a lekvárral, narancshéjjal és a cukorral.
A pihent tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk kb 2 mm vastagságúra. A közepére teszünk a töltelékből és mindkét szélén 2-3 cm-es csíkokat vágunk be, amit váltakozva fonat formában a töltelékre borítunk (éppen úgy készül, mint a kígyórétes).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával kissé megszurkáljuk megkenjük felvert tojással és pihentetjük szobahőmérsékleten 30 percig.
Sütés előtt még egyszer megkenjük tojással. Előmelegített sütőbe toljuk, 180 fokra és 20 perc alatt megsütjük.
Miután kihűltek a fonatok, akkor vízgőz felett összeolvasztott csokoládé, tej és vaj keverékkel megkenjük, megszórjuk mandula forgáccsal az étcsokis részt. A fehércsokisat csokidarával szórjuk meg.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »