Karácsonyi zserbófonat recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg barnacukor
- 1/2 dl tej
- 20 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- csipet szódabikarbóna
- 10 dkg dió
- 5 ek rum
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10-15 dkg barnacukor
- 5-6 ek sűrű baracklekvár
- 1/2 narancs reszelt héja
Tetejére:
- 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- fehércsokoládé
- 5 ek tej
- 1 dkg vaj
- csoki dara, mandulaforgács ízlés szerint
Elkészítése:
A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel. A tészta többi hozzávalóját is hozzáadva összegyúrjuk a tésztát.
6 részre osztjuk a kész tésztát és egyenként becsomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára.
A töltelékhez a darált mákot összekeverjük a lekvárral, narancshéjjal és a cukorral.
A pihent tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk kb 2 mm vastagságúra. A közepére teszünk a töltelékből és mindkét szélén 2-3 cm-es csíkokat vágunk be, amit váltakozva fonat formában a töltelékre borítunk (éppen úgy készül, mint a kígyórétes).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával kissé megszurkáljuk megkenjük felvert tojással és pihentetjük szobahőmérsékleten 30 percig.
Sütés előtt még egyszer megkenjük tojással. Előmelegített sütőbe toljuk, 180 fokra és 20 perc alatt megsütjük.
Miután kihűltek a fonatok, akkor vízgőz felett összeolvasztott csokoládé, tej és vaj keverékkel megkenjük, megszórjuk mandula forgáccsal az étcsokis részt. A fehércsokisat csokidarával szórjuk meg.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »