Karácsonyi pite recept
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 16 dkg margarin
- 1-2 dl víz(amennyit a tészta felvesz)
- 4 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
Diótöltelék:
- 30 dkg dió
- 24 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl víz
- 0,5 dkg őrölt fahéj
- 1 dkg vaníliás cukor
- 1 dkg reszelt narancshéj
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 0,5 dkg őrölt fahéj
- 1 dkg vaníliás cukor
- 1 dkg reszelt narancshéj
- 1 dkg reszelt citromhéj
Vaníliakrém:
- 15 dkg vanília ízű hideg krémpor
- 4,5 dl tej
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1/2 órára hűtőbe tesszük. Utána a 3/4 részét levesszük, kinyújtjuk és a piteformába igazítjuk. Jó megszurkáljuk és megszórjuk darált háztartási keksszel.
A töltelékeket külön-külön habzsákba töltjük körkörösen dió- máktölteléket vagy vaníliakrémet nyomunk a lapra. A másik lapot kinyújtjuk kerekre karácsonyfa kiszúró segítségével 2 fenyőfa formát szúrunk ki. A kiszúrt lapot a töltelék tetejére helyezzük, majd a fenyőformákat a kiszúrt fenyőfák közötti részre helyezzük dekorációnak.
A süteményeket tojássárgájával, majd a tojássárgája száradása után tojásfehérjével kenjük meg. A tojásfehérje száradása után a süteményt kelesztjük, majd 160 -190 °C -os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A torta tetejét tetszés szerint porcukorral díszítjük.
Diótöltelék /máktöltelék:
A cukrot kevés vízzel felfőzzük, majd a darált diót /mákot és a többi összetevőt leforrázzuk.
Vaníliakrém:
Az összetevőket simára keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk