Karácsonyi pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karácsonyi pite

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 16 dkg margarin
  • 1-2 dl víz(amennyit a tészta felvesz)
  • 4 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • csipet só

Diótöltelék:

  • 30 dkg dió
  • 24 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl víz
  • 0,5 dkg őrölt fahéj
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 1 dkg reszelt narancshéj

Máktöltelék:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 3 dkg mazsola
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dkg őrölt fahéj
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 1 dkg reszelt narancshéj
  • 1 dkg reszelt citromhéj

Vaníliakrém:

  • 15 dkg vanília ízű hideg krémpor
  • 4,5 dl tej

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1/2 órára hűtőbe tesszük. Utána a 3/4 részét levesszük, kinyújtjuk és a piteformába igazítjuk. Jó megszurkáljuk és megszórjuk darált háztartási keksszel.

A töltelékeket külön-külön habzsákba töltjük körkörösen dió- máktölteléket vagy vaníliakrémet nyomunk a lapra. A másik lapot kinyújtjuk kerekre karácsonyfa kiszúró segítségével 2 fenyőfa formát szúrunk ki. A kiszúrt lapot a töltelék tetejére helyezzük, majd a fenyőformákat a kiszúrt fenyőfák közötti részre helyezzük dekorációnak.

A süteményeket tojássárgájával, majd a tojássárgája száradása után tojásfehérjével kenjük meg. A tojásfehérje száradása után a süteményt kelesztjük, majd 160 -190 °C -os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A torta tetejét tetszés szerint porcukorral díszítjük.

Diótöltelék /máktöltelék:

A cukrot kevés vízzel felfőzzük, majd a darált diót /mákot és a többi összetevőt leforrázzuk.

Vaníliakrém:

Az összetevőket simára keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk