Karácsonyi pite (mince pie) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Töltelék:
- 2 alma
- 6 mandarin vagy vagy 5 klementin
- 1 narancs leve
- 1 citrom leve
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt sárgadinnye
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 10 dkg aszalt (lila) baby füge
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg magozott datolya
- 1 nagyobb ujjnyi friss gyömbér
- 1 nagy ek baracklekvár
- 2 ek méz
- 2 cent pálinka vagy rum
- 1-1 kk őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
- 1-1 kk mandula, vanília, rum és málnaaroma
- csipet só
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor
- 40 dkg margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 közepes narancs kifacsart leve
- csipet só
Továbbá:
- aprítógép
- muffin sütőforma
Elkészítése:
A pitesütés előtt minimum 1 héttel, maximum 10 nappal összeállítjuk a tölteléket és zárt dobozban, hűtőszekrényben tároljuk. Minél tovább hagyjuk érlelni, annál finomabb!
Aprítóval dolgozunk! Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk és héjastól kisebb darabokban az aprítóban pár mp alatt felaprítjuk (ha nincs aprító, akkor nagylyukún lereszeljük) és egy tálba tesszük és ráöntjük a citrusok kifacsart levét.
Ezután az aszalványokat is borsószem nagyságúra aprítjuk és mehetnek az almához. Hozzáadjuk a lekvárt, a reszelt gyömbért, a mézet, a pálinkát vagy/és rumot és a fűszereket, majd alaposan összekeverjük. Krémszerű, kanalazható, középpuha állagnak kell lennie! Rákóstolunk és ízlés szerint még édesíthetjük mézzel vagy a fűszerekkel is lehet variálni szájíz szerint!
Miután összeérett a töltelék, elkészítjük a pitét! Mindennek hidegnek kell lennie, a lisztet akár hűtőbe is tehetjük!
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót és a porcukrot. A frissen facsart narancsléhez adjuk a tojások sárgáját, kissé elkeverjük és a kisebb kockákra vágott margarinnal együtt a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, mint a linzertésztát (mert tulképp az) és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órácskára.
Ezután lisztezett felületre tesszük és 4-5 mm vékonyra kisodorjuk, majd egy 10cm átmérőjű recésszélű linzerszaggatóval köröket szaggatunk.
A muffin sütőforma lehet szilikon is és a hagyományos 12 db-os fém is, én most mindkettőt használtam.
A kiszaggatott köröket óvatosan belehelyezzük a formákba (nem kell kikenni, nem fognak beleragadni) és minden kis pitébe egy evőkanál tölteléket teszünk, aminek a felületét elsimítjuk.
A szaggatásból leeső széleket összegyúrjuk, kisodorjuk és jóval kisebb díszítő formákat (csillag, szívecske…stb) szaggatunk, amit a töltelék tetejére helyezünk és óvatosan, picit belenyomkodunk.
190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra megsütjük!
Miután elkészült, várunk 2-3 percet, mialatt a piték elválnak a sütőforma falától, ekkor egy rácsot helyezünk rá, határozott mozdulattal átfordítjuk és a fejtetőn álló sütiket a talpukra fordítjuk.
Még forrón porcukorral meghintjük.
Miután teljesen kihűltek, zárható dobozba téve 1 hétig is eláll. Sőt fagyasztható is!
Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »