Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi pite (mince pie) recept

Karácsonyi pite (mince pie)
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Töltelék:

    • 2 alma
    • 6 mandarin vagy vagy 5 klementin
    • 1 narancs leve
    • 1 citrom leve
    • 10 dkg mazsola
    • 10 dkg aszalt szilva
    • 10 dkg aszalt sárgadinnye
    • 10 dkg aszalt vörösáfonya
    • 10 dkg aszalt (lila) baby füge
    • 10 dkg aszalt sárgabarack
    • 10 dkg magozott datolya
    • 1 nagyobb ujjnyi friss gyömbér
    • 1 nagy ek baracklekvár
    • 2 ek méz
    • 2 cent pálinka vagy rum
    • 1-1 kk őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
    • 1-1 kk mandula, vanília, rum és málnaaroma
    • csipet só

    Tészta:

    • 60 dkg finomliszt
    • 20 dkg porcukor
    • 40 dkg margarin
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 közepes narancs kifacsart leve
    • csipet só

    Továbbá:

    • aprítógép
    • muffin sütőforma

    Elkészítése:

    A pitesütés előtt minimum 1 héttel, maximum 10 nappal összeállítjuk a tölteléket és zárt dobozban, hűtőszekrényben tároljuk. Minél tovább hagyjuk érlelni, annál finomabb!

    Aprítóval dolgozunk! Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk és héjastól kisebb darabokban az aprítóban pár mp alatt felaprítjuk (ha nincs aprító, akkor nagylyukún lereszeljük) és egy tálba tesszük és ráöntjük a citrusok kifacsart levét.

    Ezután az aszalványokat is borsószem nagyságúra aprítjuk és mehetnek az almához. Hozzáadjuk a lekvárt, a reszelt gyömbért, a mézet, a pálinkát vagy/és rumot és a fűszereket, majd alaposan összekeverjük. Krémszerű, kanalazható, középpuha állagnak kell lennie! Rákóstolunk és ízlés szerint még édesíthetjük mézzel vagy a fűszerekkel is lehet variálni szájíz szerint!

    Miután összeérett a töltelék, elkészítjük a pitét! Mindennek hidegnek kell lennie, a lisztet akár hűtőbe is tehetjük!

    Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót és a porcukrot. A frissen facsart narancsléhez adjuk a tojások sárgáját, kissé elkeverjük és a kisebb kockákra vágott margarinnal együtt a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, mint a linzertésztát (mert tulképp az) és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órácskára.

    Ezután lisztezett felületre tesszük és 4-5 mm vékonyra kisodorjuk, majd egy 10cm átmérőjű recésszélű linzerszaggatóval köröket szaggatunk.

    A muffin sütőforma lehet szilikon is és a hagyományos 12 db-os fém is, én most mindkettőt használtam.

    A kiszaggatott köröket óvatosan belehelyezzük a formákba (nem kell kikenni, nem fognak beleragadni) és minden kis pitébe egy evőkanál tölteléket teszünk, aminek a felületét elsimítjuk.

    A szaggatásból leeső széleket összegyúrjuk, kisodorjuk és jóval kisebb díszítő formákat (csillag, szívecske…stb) szaggatunk, amit a töltelék tetejére helyezünk és óvatosan, picit belenyomkodunk.

    190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra megsütjük!

    Miután elkészült, várunk 2-3 percet, mialatt a piték elválnak a sütőforma falától, ekkor egy rácsot helyezünk rá, határozott mozdulattal átfordítjuk és a fejtetőn álló sütiket a talpukra fordítjuk.

    Még forrón porcukorral meghintjük.

    Miután teljesen kihűltek, zárható dobozba téve 1 hétig is eláll. Sőt fagyasztható is!

    Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá