Karácsonyi pite (mince pie) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Töltelék:
- 2 alma
- 6 mandarin vagy vagy 5 klementin
- 1 narancs leve
- 1 citrom leve
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt sárgadinnye
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 10 dkg aszalt (lila) baby füge
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg magozott datolya
- 1 nagyobb ujjnyi friss gyömbér
- 1 nagy ek baracklekvár
- 2 ek méz
- 2 cent pálinka vagy rum
- 1-1 kk őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
- 1-1 kk mandula, vanília, rum és málnaaroma
- csipet só
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor
- 40 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 közepes narancs kifacsart leve
- csipet só
Továbbá:
- aprítógép
- muffin sütőforma
Elkészítése:
A pitesütés előtt minimum 1 héttel, maximum 10 nappal összeállítjuk a tölteléket és zárt dobozban, hűtőszekrényben tároljuk. Minél tovább hagyjuk érlelni, annál finomabb!
Aprítóval dolgozunk! Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk és héjastól kisebb darabokban az aprítóban pár mp alatt felaprítjuk (ha nincs aprító, akkor nagylyukún lereszeljük) és egy tálba tesszük és ráöntjük a citrusok kifacsart levét.
Ezután az aszalványokat is borsószem nagyságúra aprítjuk és mehetnek az almához. Hozzáadjuk a lekvárt, a reszelt gyömbért, a mézet, a pálinkát vagy/és rumot és a fűszereket, majd alaposan összekeverjük. Krémszerű, kanalazható, középpuha állagnak kell lennie! Rákóstolunk és ízlés szerint még édesíthetjük mézzel vagy a fűszerekkel is lehet variálni szájíz szerint!
Miután összeérett a töltelék, elkészítjük a pitét! Mindennek hidegnek kell lennie, a lisztet akár hűtőbe is tehetjük!
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót és a porcukrot. A frissen facsart narancsléhez adjuk a tojások sárgáját, kissé elkeverjük és a kisebb kockákra vágott margarinnal együtt a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, mint a linzertésztát (mert tulképp az) és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órácskára.
Ezután lisztezett felületre tesszük és 4-5 mm vékonyra kisodorjuk, majd egy 10cm átmérőjű recésszélű linzerszaggatóval köröket szaggatunk.
A muffin sütőforma lehet szilikon is és a hagyományos 12 db-os fém is, én most mindkettőt használtam.
A kiszaggatott köröket óvatosan belehelyezzük a formákba (nem kell kikenni, nem fognak beleragadni) és minden kis pitébe egy evőkanál tölteléket teszünk, aminek a felületét elsimítjuk.
A szaggatásból leeső széleket összegyúrjuk, kisodorjuk és jóval kisebb díszítő formákat (csillag, szívecske…stb) szaggatunk, amit a töltelék tetejére helyezünk és óvatosan, picit belenyomkodunk.
190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra megsütjük!
Miután elkészült, várunk 2-3 percet, mialatt a piték elválnak a sütőforma falától, ekkor egy rácsot helyezünk rá, határozott mozdulattal átfordítjuk és a fejtetőn álló sütiket a talpukra fordítjuk.
Még forrón porcukorral meghintjük.
Miután teljesen kihűltek, zárható dobozba téve 1 hétig is eláll. Sőt fagyasztható is!
Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!