Kapros-túrós lepény recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- fél cs sütőpor
- kevés tej (annyi, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta, de ne ragadjon)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 csapott ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- csipet só
Töltelék:
- 1 kg túró
- 9 ek cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 ek tejföl (+ 3 ek tejföl a tetejére)
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+ 1 a tetejére)
- 3 ek búzadara
- 1 csokor apróra vágott friss kapor
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajjal finoman összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját, a tejet, tejfölt, a reszelt citromhéjat, a sót és nyújtható tésztává gyúrjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk, sodrófa segítségével a kikent, kilisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy egy 21*28 cm-es tepsi alját teljesen befedje (kézzel vagy kis nyújtófa segítségével még lehet alakítani a tésztán). Egy villával kissé megszurkáljuk.
A túrót a cukorral, vaníliás cukorral, a tojással, a búzadarával, a kaporral, a 2 ek tejföllel (tejfölt annyit rakunk bele, hogy jól kenhető, krémes állagú legyen a töltelék) jól összedolgozzuk.
Egyenletesen a tésztára kenjük.
Egy egész tojást felverünk, elkeverjük a maradék 3 ek tejföllel és ezt a túró tetején elosztjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.