Kapros-túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kapros-túrós lepény

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • fél cs sütőpor
  • kevés tej (annyi, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta, de ne ragadjon)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csapott ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só

Töltelék:

  • 1 kg túró
  • 9 ek cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek tejföl (+ 3 ek tejföl a tetejére)
  • 3 tojás (+ 1 a tetejére)
  • 3 ek búzadara
  • 1 csokor apróra vágott friss kapor

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajjal finoman összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját, a tejet, tejfölt, a reszelt citromhéjat, a sót és nyújtható tésztává gyúrjuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk, sodrófa segítségével a kikent, kilisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy egy 21*28 cm-es tepsi alját teljesen befedje (kézzel vagy kis nyújtófa segítségével még lehet alakítani a tésztán). Egy villával kissé megszurkáljuk.

A túrót a cukorral, vaníliás cukorral, a tojással, a búzadarával, a kaporral, a 2 ek tejföllel (tejfölt annyit rakunk bele, hogy jól kenhető, krémes állagú legyen a töltelék) jól összedolgozzuk.
Egyenletesen a tésztára kenjük.

Egy egész tojást felverünk, elkeverjük a maradék 3 ek tejföllel és ezt a túró tetején elosztjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.