Jeges Kocka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek kristálycukor
- 4 ek liszt (finom, vagy rizsliszt)
- 2 ek holland kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
Szirup:
- 2 dl víz
- 8 dkg cukor
Krém:
- 6 + 2 dl tej
- 5 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek liszt
- 2 ek keményítő (vagy liszt)
- 1 ek vanília aroma, vagy kivonat
- 12 dkg margarin
Máz:
- 1 tábla jó minőségű étcsokoládé (10 dkg)
- 1 dl habtejszín
Elkészítése:
Tészta készítése:
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval, félrerakjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 2 evőkanál kristálycukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Ezután a maradék két evőkanálnyi cukorral a tojássárgáját is habosra (szinte fehéredésig) keverjük. A két masszát lassú mozdulatokkal összekeverjük, nem kell teljesen, elég lesz márványosra, de közben ügyeljünk rá, hogy a habot ne tőrjük össze. A lisztes- kakaós keveréket szitáljuk a tetejére és óvatosan, forgató mozdulatokkal keverjünk homogén, csomómentes piskótatésztát.
Kiolajozott és kilisztezett tepsiben egyenletesen eloszlatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 percig sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük!
Szirup készítése:
A vizet és a cukrot 4-5 percig forraljuk. A még meleg tésztát a sziruppal még meleg, de már nem forró állapotban kell megöntözni.
Krém készítése:
A 6 dl tejet felteszünk forrni. A tej tetejére szórjunk három evőkanálnyi cukrot, és hagyjuk az aljára lesüllyedni, ez garantálja, hogy a krém ne kapjon oda, ne égjen le. Ezután a maradék tejet (2 dl) csomómentesre keverjük a keményítővel (liszttel) és a vaníliával, majd ha tej felforrt, ezt a keveréket hozzáöntjük, és folyamatos keverés mellett (legjobb erre a célra a habverő) „puding állagú” krémet főzünk belőle.
A legvégén belerakjuk az apró kockára vágott margarint, és robotgéppel csomómentesre dolgozzuk a krémet. Ezután egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén, és hidegre rakjuk egy pár percet dermedni. Addig a csokoládémázat készítjük el.
Máz készítése:
A tejszínt majdnem forrásig melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kockára tördelt csokoládét, és folyamatosan addig kevergessük, amíg szép homogén csokimázat nem kapunk. (Az elején úgy tűnhet, hogy túl híg a mázunk, ilyenkor nem szabad megijedni, kitartóan kell tovább kevergetni, és gyönyörű, sűrű csokoládé ganache-t kapunk majd belőle.) Ezután egyenletesen, kenőkés segítségével oszlassuk el a tejes krémen, és rakjuk újra a hűtőbe.
Akkor a legjobb, ha legalább egy éjszakát pihentetjük, így szépen összeérik a süteményünk.