Húsvéti püspökkenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g vaj
- 140 g porcukor
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 320 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál tejföl
- csipet só
Szárított gyümölcsök és diófélék (összesen 450 g kb):
- 100 g kandírozott narancshéj (1 doboz)
- 100 g mazsola
- 1 marék aszalt szilva (vagy más gyümölcs)
- 150 g dió (vagy más olajos mag, esetleg vegyesen)
Máz:
- 10 evőkanál porcukor (finom szemcséjű)
- 2 evőkanál víz (forró, kb)
- zöld ételfesték (gél, opcionális)
- 2 kiskanál citromlé (ízlés szerint növelhető-csökkenthető a mennyisége)
Elkészítése:
A diót (vagy más olajos magvakat) durvára vágjuk. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel jól eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a sót, majd azokkal is összedolgozzuk. Ne ilyedjünk meg, ha kiválik belőle kissé a vaj, nem fogja befolyásolni a végeredményt!
Ezután hozzáadjuk a tojásos-vajas masszához a sütőporral elkevert lisztet és csomómentes masszává keverjük a tésztát. Sűrű lesz, de nem baj, ilyennek kell lennie!
A tésztába ezek után beleforgatjuk a magvakat, aszalványokat és kandírozott narancshéjat.
A tésztát beleöntjük egy 30*11 cm-es, sütőpapírral bélelt doboz formába és 170 fokra melegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 70-90 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy darab alufóliával. Azt, hogy átsült-e tűpróbával ellenőrizzük.
Rácson kihűtjük a süteményt. Amint kihűlt, elkészítjük a mázat. A porcukrot, citromlevet (és az ételfestéket, ha használunk) kikeverjük a forró vízzel. Először csak az egyik evőnaállal adjuk hozzá, majd utána is csak óvatosan, éppen annyit, hogy sűrűn folyós állagú legyen a máz.
A kész mázat csorgassuk rá a süteményre és dekoráljuk addig, amíg még nem köt meg. Dolgozzunk gyorsan, mert a cukormáz (ha jól készítettük) gyorsan dermed!
Ha a máz teljesen megkötött, akkor szeletekre vágva tálaljuk a süteményt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »










