Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Húsvéti püspökkenyér recept

Húsvéti püspökkenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 200 g vaj
    • 140 g porcukor
    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 320 g finomliszt
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 2 evőkanál tejföl
    • csipet só

    Szárított gyümölcsök és diófélék (összesen 450 g kb):

    • 100 g kandírozott narancshéj (1 doboz)
    • 100 g mazsola
    • 1 marék aszalt szilva (vagy más gyümölcs)
    • 150 g dió (vagy más olajos mag, esetleg vegyesen)

    Máz:

    • 10 evőkanál porcukor (finom szemcséjű)
    • 2 evőkanál víz (forró, kb)
    • zöld ételfesték (gél, opcionális)
    • 2 kiskanál citromlé (ízlés szerint növelhető-csökkenthető a mennyisége)

    Elkészítése:

    A diót (vagy más olajos magvakat) durvára vágjuk. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.

    A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel jól eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a sót, majd azokkal is összedolgozzuk. Ne ilyedjünk meg, ha kiválik belőle kissé a vaj, nem fogja befolyásolni a végeredményt!

    Ezután hozzáadjuk a tojásos-vajas masszához a sütőporral elkevert lisztet és csomómentes masszává keverjük a tésztát. Sűrű lesz, de nem baj, ilyennek kell lennie!

    A tésztába ezek után beleforgatjuk a magvakat, aszalványokat és kandírozott narancshéjat.

    A tésztát beleöntjük egy 30*11 cm-es, sütőpapírral bélelt doboz formába és 170 fokra melegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 70-90 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy darab alufóliával. Azt, hogy átsült-e tűpróbával ellenőrizzük.

    Rácson kihűtjük a süteményt. Amint kihűlt, elkészítjük a mázat. A porcukrot, citromlevet (és az ételfestéket, ha használunk) kikeverjük a forró vízzel. Először csak az egyik evőnaállal adjuk hozzá, majd utána is csak óvatosan, éppen annyit, hogy sűrűn folyós állagú legyen a máz.

    A kész mázat csorgassuk rá a süteményre és dekoráljuk addig, amíg még nem köt meg. Dolgozzunk gyorsan, mert a cukormáz (ha jól készítettük) gyorsan dermed!

    Ha a máz teljesen megkötött, akkor szeletekre vágva tálaljuk a süteményt.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek