Hozzávalók:
Tészta:
Szárított gyümölcsök és diófélék (összesen 450 g kb):
Máz:
Elkészítése:
A diót (vagy más olajos magvakat) durvára vágjuk. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel jól eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a sót, majd azokkal is összedolgozzuk. Ne ilyedjünk meg, ha kiválik belőle kissé a vaj, nem fogja befolyásolni a végeredményt!
Ezután hozzáadjuk a tojásos-vajas masszához a sütőporral elkevert lisztet és csomómentes masszává keverjük a tésztát. Sűrű lesz, de nem baj, ilyennek kell lennie!
A tésztába ezek után beleforgatjuk a magvakat, aszalványokat és kandírozott narancshéjat.
A tésztát beleöntjük egy 30*11 cm-es, sütőpapírral bélelt doboz formába és 170 fokra melegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 70-90 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy darab alufóliával. Azt, hogy átsült-e tűpróbával ellenőrizzük.
Rácson kihűtjük a süteményt. Amint kihűlt, elkészítjük a mázat. A porcukrot, citromlevet (és az ételfestéket, ha használunk) kikeverjük a forró vízzel. Először csak az egyik evőnaállal adjuk hozzá, majd utána is csak óvatosan, éppen annyit, hogy sűrűn folyós állagú legyen a máz.
A kész mázat csorgassuk rá a süteményre és dekoráljuk addig, amíg még nem köt meg. Dolgozzunk gyorsan, mert a cukormáz (ha jól készítettük) gyorsan dermed!
Ha a máz teljesen megkötött, akkor szeletekre vágva tálaljuk a süteményt.