Húsvéti püspökkenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 200 g vaj
  • 140 g porcukor
  • 6 tojás
  • 320 g finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só

Szárított gyümölcsök és diófélék (összesen 450 g kb):

  • 100 g kandírozott narancshéj (1 doboz)
  • 100 g mazsola
  • 1 marék aszalt szilva (vagy más gyümölcs)
  • 150 g dió (vagy más olajos mag, esetleg vegyesen)

Máz:

  • 10 evőkanál porcukor (finom szemcséjű)
  • 2 evőkanál víz (forró, kb)
  • zöld ételfesték (gél, opcionális)
  • 2 kiskanál citromlé (ízlés szerint növelhető-csökkenthető a mennyisége)

Elkészítése:

A diót (vagy más olajos magvakat) durvára vágjuk. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.

A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel jól eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a sót, majd azokkal is összedolgozzuk. Ne ilyedjünk meg, ha kiválik belőle kissé a vaj, nem fogja befolyásolni a végeredményt!

Ezután hozzáadjuk a tojásos-vajas masszához a sütőporral elkevert lisztet és csomómentes masszává keverjük a tésztát. Sűrű lesz, de nem baj, ilyennek kell lennie!

A tésztába ezek után beleforgatjuk a magvakat, aszalványokat és kandírozott narancshéjat.

A tésztát beleöntjük egy 30*11 cm-es, sütőpapírral bélelt doboz formába és 170 fokra melegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 70-90 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy darab alufóliával. Azt, hogy átsült-e tűpróbával ellenőrizzük.

Rácson kihűtjük a süteményt. Amint kihűlt, elkészítjük a mázat. A porcukrot, citromlevet (és az ételfestéket, ha használunk) kikeverjük a forró vízzel. Először csak az egyik evőnaállal adjuk hozzá, majd utána is csak óvatosan, éppen annyit, hogy sűrűn folyós állagú legyen a máz.

A kész mázat csorgassuk rá a süteményre és dekoráljuk addig, amíg még nem köt meg. Dolgozzunk gyorsan, mert a cukormáz (ha jól készítettük) gyorsan dermed!

Ha a máz teljesen megkötött, akkor szeletekre vágva tálaljuk a süteményt.